Близо 8 млн. лева за пътни ремонти в цялата област

За 7,8 млн. лева са одобрените проекти за пътни ремонти в областта. Средствата са с близо 3 млн. повече от първоначалните искания и те са за рехабилитация на пътища, почистване от храсти и дървета, смяна на мантинели, изравняване и стабилизиране на банкети по главните пътища I-3, I-4 и I-5, както и част от третокласната пътна мрежа на територията на областта. В момента се работи по всички направления. Всички мантинели, които са компрометирани от удари на МПС-та, ще бъдат подменени през този строителен сезон. Одобрен за стабилизация, докато му се случи основният ремонт, е и компрометираният участък на пътя с. Константин – с. Глоговец – III-408. Първоначално целият участък ще бъде изкърпен, ще се подобри отводняването, ще се просветли пътят, банкетите също ще бъдат насипани с фракция. Ще бъдат почистени и дъждоприемните шахти, а там, където е компрометирана пътната настилка, ще се подмени с нова.

В одобрената програма от Агенция „Пътна инфраструктура“ за периода 2022 -2024 г. за нашата област е и изкърпването и преасфалтирането, и то на големи площи, на главния път I-4 от Велико Търново до с. Моравица на границата с Антоново. Предстои обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител.

 

ГОЛЕМИЯТ КАЗУС С ПЪТЯ В УЧАСТЪКА НА ПОЛИКРАИЩЕ Е НАПЪТ ДА СЕ РАЗРЕШИ

 

Вече започна ремонтът на главния път I-5 Русе – Велико Търново в участъка на село Поликраище. Изпълнител е фирма „Пътни строежи – ВТ“. Цялото трасе от 3,1 км ще бъде фрезовано и преасфалтирано, ще бъдат изградени повдигнати неравности и пешеходни пътеки. Освен това главният път I-5, който преминава през територията на областта и е около 70 км, ще бъде изкърпен. В момента това се прави в района на Полски Тръмбеш. Компрометираните фуги по този път, включително в участъка на Южния пътен възел, също ще бъдат оправени. Одобрение има, уточнява се временната организация на движение, докато тече ремонтът, и след нейното одобрение в София ще се даде ход на проекта.

Предстоят още много дейности, като в момента се изкърпва натовареният път Михалци – Павликени. Там се работи усилено, а след това строителните дейности ще продължат в посока Бутово.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.