Протестиращи от Полски Тръмбеш затвориха главни пътища, не си дават полицейското управление

Мая Манолова съди Бойко Рашков и му иска оставката.

Мая Манолова обяви пред стотици край Петко Каравелово, че поема защитата на полицейските управления в Полски Тръмбеш и Стражица. Жалбите вече са входирани във Върховния административен съд. На близо едночасовите затваряния на двата главни пътя в община Полски Тръмбеш край Петко Каравелово и Масларево бе поискана и оставката на вътрешния министър, който издаде заповед от 1 юли полицейското управление да стане участък. Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ” декларира, че заповедите на министър Рашков са незаконосъобразни, несправедливи и нечестни към хората от двете общини, а работата на полицията там винаги е била на ниво.

На протеста в петък край Петко Каравелово бе и бившият депутат Милен Михов, който заяви, че ще сезира Европейския парламент за „реформата” на МВР, която закрива двете полицейски управления.

2270 подписа е събрал Инициативният комитет в Полски Тръмбеш с председател Светли Гърбузанов, който е бивш полицай и общински съветник. В Стражица са събрани 2500 подписа, а същия ден там имаше паралелен протест за втори път, след като миналия петък за час бе блокирано движението край Кесараво.

Емоционална реч на протеста между 10 И 11 часа край Петко Каравелово произнесе кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

Той просълзи присъстващите и бе аплодиран от множеството заради безкомпромисната си позиция. „Ние ще защитаваме докрай нашето полицейско управление, уважаеми приятели. През последните 30 години се водят политики, в които малките населени места остават без институции и без възможности за живот. Бих приел тази реформа на МВР, ако бройките от нашето управление не отиваха в ОДМВР и РПУ – В. Търново. При нас са повече от 10 бройки! Тоест – там, където има, се дава повече, а там, където няма, се отнема. Ние сме тук, за да кажем, че повече няма да търпим такава политика. Не сме територия и обезлюдена! За нас е неприемливо тази заповед на вътрешния министър да продължи да съществува в правния мир. Днес ясно казваме, че такова отношение повече няма да позволим. Лично за мен минимумът, който търсим, е отмяна на заповедта на министъра. Нашите действия няма да спрат с този протест! В нашата община има над 400 км пътища, от която над 100 км републиканска пътна мрежа – два главни пътя и се казва, че няма работа. Това е антиреформа срещу малките населени места. Нашите територии обезлюдяват, защото националната власт не създава равен начин за живот. Това не бива да бъде повече национална политика и не може да продължи повече!”, заяви Георги Чакъров.

На протеста на главния път край Петко Каравелово имаше хора от различни етноси и възраст от района. Преди блокадата бяха пуснати известни български песни и „Нашата полиция ни пази” на Веселин Маринов, които допълнително развълнуваха излезлите на мирния протест. Млад татко от Раданово бе с плакат и с тригодишния си син на раменете и заяви, че си искат сигурна полиция. Загрижена дъщеря от Полски Тръмбеш бе дошла с възрастната си и самотна майка, на чиято улица от дни няма районен инспектор, защото след като чул за заповедта, напуснал. 75-годишната майка сподели, че редом до нейната къща са още няколко, в които живеят  само самотни жени и иска да има сигурна зашита в лицето на полицейското управление.

С подобни емоции мина и протестът на кръстовището между Масларево и Вързулица, където бе зам.-кметът на общината Росен Русанов. Редом с него бе общинският съветник Васил Василев, който живее в Масларево и е един от известните ветеринарни доктори в областта. Протестът на това кръстовище е изразил същото мнение – хората не си дават районното управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.