За 500 000 лв. преасфалтират пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси

Ремонтът на ремонта се налага заради лавината от катастрофи

 

Износващият слой асфалт на пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси ще бъде подменен с нов, за да се получи нужната грапавина за по-голямо сцепление, съобщи за „Борба“ директорът на Областно пътно управление – Велико Търново, Венцислав Ангелов. Трасето е с дължина 4 км, с голямо натоварване и тук често стават пътни инциденти. „Преасфалтирането е предвидено още за този строителен сезон, защото участъкът е с концентрация на ПТП-та и е планински терен. За него поискахме пари по програма „Пътна безопасност“. Едно от предписанията е да се повиши грапавостта на настилката, за което отдавна гражданите сигнализират“, уточни той.

Основно пътят бе ремонтиран през 2018 г., за което бяха похарчени близо 3 млн. лева. След пускането му в експлоатация обаче катастрофите зачестиха. Още през 2020 г. народният представител от БСП Явор Божанков предизвика проверка, която бе извършена на място от експертите в Европейския център по транспортни политики. В изготвеният от тях доклад от 27 страници констатациите са, че са налице фрапиращи пропуски в проекта, който поначало е сгрешен – настилката няма нужното сцепление и абразивност, лоша маркировка, която не се вижда нито денем, нито нощем, лошо отводняване.

В крайна сметка обаче се оказа, че изпълнителите са действали изцяло по проекта, а вина за ситуацията има само проектантът.

За ремонта на целия път сега са заделени 500 000 лв., като преасфалтирането ще струва около 300 000 лв., а останалите средства са за фрезоване на съществуващата пътна настилка, работа по напречни наклони, които трябва се направят и т.н. Има няколко варианта за рехабилитацията на този път, за да се постигне нужният ефект, предстои АПИ да си избере някой от тях. Това, което е предложил Венцислав Ангелов като най-подходящо за тежко натоварване, е да бъде положена набита фракция с нужната грапавина и дебелина 4 см на слоя.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “За 500 000 лв. преасфалтират пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси

 • 17.06.2022 в 17:19
  Permalink

  Безсмислено хвърлени пари за ремонт на здрав път.С толкова пари може поне два квартала да преасфалтират.Някой е решил ,че пътните произшествия са нараснали,което е абсолютно невярно.Ако направите статистика ще се види ,че спрямо трафика това е път с не голям брой ПТП.При последното ми преминаване за 5 минути през светлата част от Търново до Горна преброих в едната посока 42 автомобила.Като прибавите и в другата посока същата бройка,като ги умножите по 8 часа най-натоварен трафик ще получите приблизително, внушителната цифра от 8-10 хиляди на ден в двете посоки.Това,че на месец един двама водачи не спазвайки ограниченията ,залитат и катастрофират не означава ,че пътят е виновен.Аз пътувам 22 години вече всеки ден по този път поне 2 пъти и виждам истинската причина най-добре.Истината е,че преди да го направят беше много по зле.

  Отговор
 • 23.06.2022 в 16:12
  Permalink

  „лавина“ от катастрофи? Я се успокойте малко.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.