Свят

В центъра на Тирана в “Къщата на листата” е разположен Националният музей на подслушването при комунизма

Националният музей „Къщата на листата“, открит от правителството през 2017 г. като част от процеса за излекуване на миналото, се превърна в основна атракция за местни и чуждестранни посетители, желаещи да получат представа за историята и да видят от първа ръка обекти на комунистическата диктатура.
През май в музея имаше наплив от чуждестранни туристи.
Според статистиката, предоставена от музея, посетителите през май 2022 г. са с 12,8% повече в сравнение с май 2019 г.
“2986 посетители или с 12,8% повече в сравнение с май 2019 г. 49,6% повече приходи отколкото през май 2019 г. 66,1% от посетителите през май са чужденци. Повечето от чуждестранните посетители през май са французи, холандци, американци и италианци” според източници от Националния музей “Къщата от листата”.
Сградата, наречена „Къщата на листата“ заради пълзящите растения, покриващи фасадата й, е известна и като Националния музей на подслушването при комунизма.
Открит на 23 май 2017 г., най-новият, но и единствен по рода си музей в Албания представя един от най-мрачните периоди от историята на страната. Разположена в центъра на Тирана, пред православната църква “Възкресение Христово” и близо до Националната банка, сградата, в която за кратко се помещава Гестапо по време на окупацията на страната през Втората световна война, е била щабквартира на Тайната Служба (бившата разузнавателна служба) на Албания в периода 1944 – 1991 г.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *