Бившият служебен премиер Стефан Янев учреди „Български възход“; според него партията е готова за избори

Бившият служебен премиер Стефан Янев учреди днес партия „Български възход“. Пред журналисти след края на учредителното събрание той обяви, че формацията е готова да участва в избори. Това е партиен субект, който е дългосрочен и има амбиция да участва във всички видове избори, каза Янев.

Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес, за сигурността на българските граждани, тяхното благоденствие, заяви бившият премиер. И добави, че партията ще работи за разбирателство между гражданите и институциите.

На въпрос къде в политическия спектър ще застане „Български възход“, Стефан Янев обясни, че според него чисто идеологическото противопоставяне е било характерно за 20-ти век. По негово мнение в момента „лявото“ и „дясното“ дават неясни характеристики. Затова, по думите на Янев, неговата партия ще работи в идеологическия спектър на националния консерватизъм. Янев обясни, че националното е свързано с утвърждаване и развитие на държавата, а консерватизмът е обърнат към българските традиционни ценности – училище, семейство, вяра, общност, колектив.

Почти 800 делегати от цялата страна са присъствали на учредителното събрание, информира бившият служебен министър-председател, който бе и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков. Той каза, че след приемането на устава и избирането на ръководни органи следващата стъпка е регистрацията в съда.

По-рано Ралица Симеонова обяви във фейсбук, че се оттегля от политическия проект на Янев. Тя смята, че формацията има кадрови проблем и е обект на „нездрав интерес“. „Ето защо, прецених, че няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път“, пише в личния си профил Симеонова, с която Стефан Янев обяви проекта си.

БТА

One thought on “Бившият служебен премиер Стефан Янев учреди „Български възход“; според него партията е готова за избори

  • 19.06.2022 в 18:34
    Permalink

    Поредният рубладжийски проект, който започва още от началото да се разпада, ама иначе е „дългосрочен“ политически субект!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.