150 лв. стигна цената на кубик дърва, в региона количествата не достигат

150 лв. струва вече кубик нарязани и нацепени дърва във Велико Търново и Горна Оряховица. Цената е от началото на юни, далеч преди да започне най-голямото търсене и запасяване с топливо за зимата. Макар и досега такова поскъпване да не е имало, хората правят списъци и са готови да платят, притеснени, че дървата за огрев може още да се вдигнат. Проблеми със снабдяването с пелети обаче има отсега.

На 150 лв. продава дървата една от големите търновски фирми „Дари – лес” ЕООД, но от седмица няма никакво количество и клиентите чакат. С пелетите проблемът е още по-сложен. Макар и там цената да е висока – 870 лв. за тон, вече трета седмица ги няма на пазара. В Горна Оряховица дърва и пелети предлагат основно няколко големи фирми, които имат постоянни клиенти. „КИД ГО Груп” ООД също продава дървата на тази цена, но и оттам се оплакват от неритмичното им постъпление. „Имаме чакащи за месец напред, но от седмица вече нямаме дърва за продан. Хората ги е страх, че цената може да се вдигне, говори се и за 160 лв. и се презапасяват. Няма търгове, а и заради дъждовете машините не могат да влязат в горите. Ние произвеждаме пелети, но количеството е малко, зависи дали има достатъчно дървесина. А търсенето е голямо и то от миналата година е така. Тогава по едно време вносът спря и се появиха много нови клиенти, които едва можехме да обслужим. От една седмица и пелетите при нас са с нова цена – 830 лв. за тон”, каза за в. „Борба” служителката на фирмата Десислава Димитрова.

Обяснение за високата цена на дървата за огрев и недостатъчното количество дава един от собствениците на горнооряховската фирма „Илина – Р” ООД Виктор Витанов. „Предлагането тази година наистина е по-малко спрямо миналата, а причините са две. Преди години дърводобивните фирми вадеха дърва, и то в голямо количество, от пасищата и ливадите без търгове и затова цената беше сравнително ниска. Сега това го няма. И друго, цените ги регулират и надуват големите заводи, на които им трябва огромно количество дървесина. За да има за нас, трябва да се съобразяваме с техните изкупни цени. И при нас има чакащи, но гледаме до десетина дни да ги обслужим. Иначе недостигът е временен заради лошото време”, заяви Виктор Витанов.

Иначе обяви за дърва има много, но ако са с по-ниска цена, или има нещо нередно, или обявата е отпреди повече от месец. Всъщност пак в Горна Оряховица дърва могат да се купят и на цена 120 лв., така гласи една от обявите, но трябва кубиците да са не по-малко от 4 наведнъж.

Хаосът в дърводобива на всички нива се очерта ярко през миналата година и за съжаление, продължава и през тази. Освен това и там има криза за работна ръка. Заради тежката работа много работници продължават да напускат, намаляват по брой и самите дърводобивни фирми, чиито собственици трудно се навиват да инвестират в нова и съвременна техника.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.