Във В. Търново монтираха люлка за деца в инвалидни колички

Съоръжението е закупено със средства от общинския бюджет

 

СТАРАТА СТОЛИЦА СТАНА ПОРЕДНИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО СЕ СДОБИ С ЛЮЛКА – ВЕЗНА, ПРИГОДЕНА ЗА ДЕЦА В ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ. Съоръжението дава шанс на малчугани с увреждания да играят наравно със здравите и да не се чувстват изолирани от забавленията на площадката. Платформата носи голямо послание и към околните, които често игнорират хората в неравностойно положение. Тя има за цел да направи инвалидите видими за обществото и да им помогне да се социализират.

Люлката е закупена със средства на Община Велико Търново, а идеята за поставянето й датира от няколко години. Тя е монтирана на площадката за деца със специфични потребности в парк „Марно поле“, която бе изградена от сдружение „Азбукари“.

Голям тласък на инициативата даде Малина Дончева – майка на дете, страдащо от синдром на Аспергер, която преди година разказа пред „Борба“ за неволите, които тя и синът й преживяват заради липсата на такова адаптирано съоръжение. Тогава тя сподели, че е принудена да минава километри, за да открие подходяща площадка, в която няма други малчугани и момчето й може да ползва за игра нормалните люлки.

Жената получи подкрепа от главния виновник у нас да се разгърне акцията по осигуряване на люлки везни – Анна Йончева, която също е от Велико Търново.

„Преди две години и половина няколко души започнахме кампанията „Да играем заедно” с идеята да изкараме децата в инвалидни колички извън дневните центрове и да ги направим по-видими за обществото. Искахме да покажем, че те също имат място на детските площадки. Тогава мислехме, че всичко ще приключи с една люлка. Към днешна дата те са 21. Държа да подчертая, че това не е само наш успех! Много граждани, общини, фондации, клубове и фирми се присъединиха и припознаха каузата”, заяви Йончева.

Тя изтъкна, че оттук нататък най-важното нещо е да се направи необходимото съоръжението да се предпази от вандали и поражения. Именно това се случи многократно с люлката везна в Стара Загора.

Адаптирани съоръжения за игра има също в София, Хасково, Перник, Видин, Пловдив, Сандански, Плевен, Димитровград, Русе, Стара Загора, Дупница, Ямбол, Враца и Раковски.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.