Млад мъж бори рядка болест със спорт и здравословно хранене

22-годишен младеж, който страда от рядката болест на Крон, победи симптомите на заболяването си със спорт и здравословно хранене. Макар че проблемът му не позволява физически натоварвания, студентът по диететика Добрин Гошов вече е фитнес треньор, а само преди седмица спечели и сребърен медал на републиканско състезание по силов трибой.

Добрин Гошов тренира активно фитнес от 6 години. Като ученик бил с наднормено тегло и още тогава решава да води здравословен начин на живот. Преди три години обаче се оказало, че е страда от рядкото заболяване.

„Болестта на Крон е възпаление на дебелото и тънкото черво. Наложително беше да изключа от менюто си много храни, алкохол и цигари. Аз съм в така наречената дългосрочна ремисия. Нямам ясно откроени симптоми, но това е автоимунно заболяване. До момента няма излекуван човек. Трябва да се внимава с храненето, стреса“, обяснява Добрин.

След поставената диагноза лекарите забранили на Добрин да прави тежки физически натоварвания. Той обаче решил да не спира с тренировките и здравословно хранене и дори записал „Диететика“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Станал и инструктор по фитнес.

„Работя като треньор. Успехите ги постигнах с много труд и дисциплина. Бъдещите ми планове са месец за месец, защото не се знае как ще бъда със здравето“ , споделя още младежът.

Преди седмица Добрин се явил на републиканско състезание по силов трибой, вдигайки 220 кг в дисциплината мъртва тяга и общо над 500 кг заедно с другите два състезателни компонента – клек и лежанка, и спечелил сребърен медал.

„Беше ми забранено, но това ми беше мечта още като малък да ходя на такъв тип състезания. Гледал съм много спортни личности в силовия трибой. В началото си казах, че ще направя само едно състезание заради здравето ми най-вече, но впоследствие ми допадна и обмислям да се развивам в тази сфера. Въпреки болестта отивам на първо състезание без треньор. Сам се подготвях и станах втори в категория до 23-годишна възраст. Доволен съм, можеше и повече, но здравето е на първо място и бях решил разумно да действам на състезанието“, споделя борбеният младеж.

Добрин Гошов е убеден, че болестта е не само изпитание, но и предизвикателство да докаже себе. Мечтае да е здрав, за да постигне още много спортни успехи и да бъде пример за другите.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.