Община В. Търново прибира 1,7 млн. от неработещия от 10 г. хотел „Трапезица“

Собствениците на веригата „Щастливеца“ готови да инвестират в комплекса

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ НЕРАБОТЕЩИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ОТ ХОТЕЛ „ТРАПЕЗИЦА“ СРЕЩУ 1,7 МЛН. Парите за обекта на ул. „Стефан Стамболов“ ще влязат в местната хазна след ликвидиране на съсобственост с компанията „Вимард инвест“ на притежателите на популярната верига „Щастливеца“. Сделката обаче ще премине през санкция на Общинския съвет в старата столица в края на юни. Освен солидната сума в хазната бъдещият собственик се кани да инвестира и поне още толкова за обновление на бившата туристическа спалня и да разкрие нови работни места, обогатявайки местния туристически продукт. Дружеството „Вимард инвест“ държи 3,4% идеални части от „Трапезица“, а останалото е общинска собственост.

 

СЪДЕБНА БИТКА МЕЖДУ КМЕТСТВОТО И ТД „ТРАПЕЗИЦА 1902“ ЗА ХОТЕЛА

 

С цената на дългогодишна съдебна битка, минала през няколко инстанции, бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев успя да върне хотела на Общината. Собствеността му бе спорна още от управлението на бившия областен управител Константин Дочев, който го актува на Българския туристически съюз. Паметливи изтъкват като причина за това старата вражда на бившия губернатор с д-р Рашев, заради което се отнеха от Общината и прехвърлиха на държавата цирковата площадка, сержантското училище, старата поща и редица други обекти, които пък после държавата върна обратно на местната администрация.

Два пъти д-р Румен Рашев печелеше „Трапезица“ в съда, но следваха обжалвания и нови дела. В крайна сметка Върховният касационен съд призна на Община Велико Търново правото на собственост върху 96,51% идеални части от целия имот.

През юли 1968 г. Общинският народен съвет отстъпва правото на строеж върху държавна земя на Българския туристически съюз, където малко преди това пък е имал туристически дом на Царевец, но с възстановяването на крепостта той е премахнат. Тогава Окръжният туристически съюз инвестира в строежа на дома. Това е и едно от основанията за претенции към имота от страна на „Трапезица 1902”, откъдето настояваха сградата да му бъде предадена по давност.

Според материалите по делата обаче туристическото дружество е с начална регистрация от 1991 г. и не съществуват никакви доказателства, че то е приемник на старото туристическо дружество. Освен това средства за сградата осигурява бившият Окръжен народен съвет.

Дълго време хотел „Трапезица“ бе предлаган под наем, но така и не се намериха желаещи да го стопанисват, макар че 10-те хиляди наемна цена на месец бяха намалени 5 пъти. Сагата с комплекса обаче е напът да намери развръзка и нов стопанин.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.