COVID-19 по света

Учени предлагат обяснение за “мозъчната мъгла” при дълъг Ковид-19

Изследване под ръководството на учени от университета Троуб в Австралия може да е открило причината за неврологичните симптоми като “мозъчна мъгла” при пациенти с дълъг Ковид-19, съобщи електронното издание “МедикълЕкспрес”.
В резултатите от проучването, публикувани в специализираното издание “Нейчър Комюникейшънс”, се открояват първите индикации, че някои от неврологичните симптоми при дълъг Ковид-19 се причиняват от натрупвания на амилоидна плака в мозъка, каквито се наблюдават при пациенти с болестта на Алцхаймер или деменция.
Изследването разкрива сходства между ефекта от Ковид-19 и ранните етапи на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, каза д-р Ник Рейнолдс от Института по молекулярни науки в университета Ла Троуб.
Авторите предупреждават, че последиците от промените все още са неясни и не е задължително да означават, че пациентите ще страдат от трайни нарушения или че промените могат трайно да повлияят на мисленето, паметта и други когнитивни функции.
Според д-р Рейнолдс, ако последващи изследвания потвърдят, че амилоидните натрупвания допринасят за дълъг Ковид-19, тогава лекарствата за болни от Алцхаймер и Паркинсон може да се моделират и прилагат и за тези неврологични симптоми.

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *