До 4 хил. лв. глоба в Горна Оряховица заради камари отпадъци след домашни ремонти

В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВЗЕМАТ КРАЙНИ МЕРКИ СРЕЩУ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА НАВСЯКЪДЕ В ОБЩИНАТА, ЧИЕТО ИЗЧИСТВАНЕ ИЗЛИЗА ДОСТА СОЛЕНО НА МЕСТНАТА ХАЗНА и представлява голям обществен проблем. До 1000 лв. е глобата за физически лица и до 4000 хил. лв. за фирмите при безразборно изхвърляне на смет. „С наближаването на летния сезон започнаха и активни ремонтни дейности в домовете на гражданите. Вследствие на това на все повече места в Горна Оряховица и населените места от общината се образуват камари с различни видове отпадъци, категорични са от кметството и допълват, че само с високи санкции този процес може да бъде стопиран. Едрогабаритните отпадъци – столове, маси, легла, дивани, дюшеци, дървени рамки и други, горнооряховчани трябва да извозват и предават на Регионалното депо за отпадъци в с. Шереметя край Велико Търново след предварително уведомяване в Общинска администрация Горна Оряховица. Транспортирането до него е за сметка на притежателя на сметта.

Строителни отпадъци от ремонтни дейности на домакинствата пък се предават на площадката за строителни отпадъци, която се намира зад Пречиствателната станция за отпадни води в железничарския град. Абсолютно е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци в сивите контейнери за смесени отпадъци. Електрическото оборудване, уреди, компютри, гуми, батерии, акумулатори и т.н. пък се предават на площадката на „ТРАНСИНС“, разположена в кв. „Калтинец“ в Горна Оряховица, припомнят от общината. Излезли от употреба моторни превозни средства се предават на площадката на „Максима 2008“ ЕООД, разположена в с. Поликраище, в бившия арматурен двор на селото. Зелени отпадъци от паркове и градини могат да се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци. В населените места се изхвърлят в определените за целта зелени контейнери, които се събират със специализирана техника и се транспортират до инсталация за биологично третиране на регионалното депо в с. Шереметя. Преработените отпадъци се превръщат в компост, който може да се ползва за торене на почвата.

Текстилни отпадъци се изхвърлят в 4 специализирани контейнери за разделно събиране на текстилни отпадъци, разположени в града.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.