Предлагат за стипендии талантливи деца от Младежкия дом

Възпитаниците на „Виргиния балет“ са с най-много номинации

 

Седем деца, които се обучават в Младежкия дом във Велико Търново, са предложени за стипендии, които се отпускат от кметството. Те са определени с комисия от специалисти.

Талантливите момичета от „Виргиния балет“ при участието им в Русе.

Право на финансиране имат изявени талантливи деца, които са печелили първо, второ или трето място на национални, международни или регионални конкурси. Въпреки пандемичната обстановка през изминалата година и десетките отменени конкурси и състезания децата от Велико Търново са проявили своя талант.

Най-много са предложените деца от „Виргиния балет“. 12-годишната Радина Бонева, 15-годишната Кристин Сутрова, 10-годишната Леа Николова, 11-годишната Красияна Гърдева и Богдана Лещакова, която е на 17 г., са номинирани за стипендиите. През годините момичетата имат десетки награди и редовно са участници в международни форуми. Само преди броени дни балетът завоюва 18 първи места, 5 втори и 1 трето място в различните танцови стилове на международно състезание в Русе. В двудневното събитие участваха 16 деца, които представиха общо 27 хореографии, като голяма част от тях бяха отличени не само с медали и грамоти, но и със специални награди от журито и организаторите. Три първи и едно второ място завоюва и най-малката солистка Леа Николова в категориите минибалет, минихарактерни танци, минимодърн и минилирикъл. Тя получи и специални награди от журито за своите изпълнения: 2 ваучера по 100 евро за участие в интензивен летен курс в Сиена, Тоскана, през юли 2022 г. Както и покана за участие в обучение в Салерно.

Сред предложените за стипендии са още 12-годишният акордеонист Иван Кедиков и 10-годишната пианистка Натали Стефанова.

Всички номинации трябва да бъдат разгледани в Постоянната комисия по образование, наука и култура, както и от Комисията по спорта, туризма, децата и младежта в местния парламент. Едва след това те ще бъдат подложени на гласуване в Общинския съвет. От Младежкия дом са направили предложения за стипендии и на деца по социални причини, които също трябва да бъдат утвърдени.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.