Свят

Присъда, издадена на мъж за убийство на приятелката му, разгневи правозащитни организации

Правозащитни организации на жени в Турция реагираха остро на присъда на турски съд, издадена на мъж за убийство на приятелката му, предадоха турските медии и ДПА.

Съдът осъди 32-годишния Джемал Метин Авджъ на 23 години затвор за убийството на партньорката му Пънар Гюлтекин, но установи, че убиецът е бил подложен на „неоправдана провокация“ от страна на жертвата.

Първоначално е било поискано Авджъ да бъде осъден на доживотен затвор, но впоследствие е било взето решение за намаляване на присъдата на 23 години затвор, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Тялото на 27-годишната Гюлтекин бе открито в западния турски град Мугла през юли 2020 г.

Малко по-късно Авджъ призна, че е извършил убийството. Подробностите, свързани с убийството на младата жена, предизвикаха гняв в Турция и в чужбина. Тялото на Гюлтекин е било запалено, натоварено в контейнер и закарано в гората.

Турската федерация на асоциациите на жените написа в Туитър, че тези, които стоят зад това решение (за присъда от 23 години затвор и решение, че убиецът е бил подложен на „неоправдана провокация“) имат „кръвта на жените“ по ръцете си.

Опозиционният политик и адвокат Сезгин Танръкулу написа в Туитър, че правосъдието в страната за пореден път е било „убито“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *