Роботизацията може да доведе до замяната на 85 милиона работни места с машини

Автоматизирането на производството и въвеждането на роботизираната технология може да доведе до замяната на 85 милиона работни места с машини в периода 2020 г. до 2025 г. Това се посочва в доклад на Китайския международен център за знания и развитие, представен в понеделник в Пекин, съобщава ТАСС.
„Дигиталната трансформация носи нови социални предизвикателства. Автоматизираните производствени линии и интелигентните роботи могат да заменят голям брой работници, които се занимават с монотонна и механична дейност. Това ще доведе изчезването на традиционните трудоемки професии“, се казва в документа. „Според изчисленията между 2020 г. до 2025 г. около 85 милиона работни места ще бъдат заменени с машини“, предупреждават специалистите.
Както отбелязват китайските изследователи, това може да нанесе тежък удар на пазара на труда в развиващите се страни.
Според проучването, евтината работна ръка и производството с ниска добавена стойност отдавна се изтъкват като предимства на развиващите се страни в международната търговия и глобалната система на разделение на труда.
„Тази ситуация може да се промени, тъй като важна част от работата ще отпадне заради технологиите с изкуствен интелект, 3D принтирането, както и индустриалните роботи, чието използване може да помогне на напредналите страни да получат предимства и да възвърнат своята конкурентоспособност при реиндустриализацията“, отбелязват китайските изследователи.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.