Шестгодишната Никол от Драгижево впечатли сред 300 самодейци на Хайдушкия фестивал

300 САМОДЕЙЦИ СЪБРА В МЕРДАНЯ ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ХАЙДУШКИЯ ФЕСТИВАЛ. ТОЙ БЕШЕ СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 2011 Г. И СЕ ПРЕВЪРНА В ЗАПАЗЕНА МАРКА НА СЕЛОТО. Интересът към събитието нарасна и празникът разшири обхвата си, като в него с желание се включват не само местни състави, но и участници от региона и дори от далечни краища на България.

Тази година фестивалът се проведе след двегодишно прекъсване заради ковид мерките. Той се състоя на централния площад в селото и бе открит от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Началото на програмата бе сложено от Стефан Печикамъков, под чийто съпровод на кавал Магда Жекова изпълни Ботевата поема „На прощаване“.

Програма на самодейците продължи часове наред. В Десетия празник на хайдушката песен имаше 46 фолклорни изпълнения – няколко пъти повече, отколкото в първото му издание. 14 бяха индивидуалните, повечето от които на деца.

НАЙ-МЛАДИЯТ УЧАСТНИК ВЪВ ФОРУМА БЕШЕ 6-ГОДИШНАТА НИКОЛ СТОЯНОВА ОТ ДРАГИЖЕВО. Тази година изпълнителите бяха състави от Лясковска община, както и от общините Елена, Сливен, В. Търново и Свищов от общо 19 населени места.

Представени бяха по две песни от колектив, едната задължително с хайдушка тематика.

ВСИЧКИ КОЛЕКТИВИ СИ ТРЪГНАХА ОТ СЪБОРА С МНОГО ВПЕЧАТЛЕНИЯ И ЕМОЦИИ И РАЗБИРА СЕ, С МНОГО ПОДАРЪЦИ. Читалищното настоятелство се бе погрижило всеки състав и индивидуален изпълнител да получи сувенир, юбилеен плакет, грамота, българския трибагреник и празнична погача. Гост-изпълнител на фестивала беше и фолкпевицата Цветелина.

Емблематичното събитие в Мерданя при създаването си стъпва върху важни исторически моменти от живота на селището и върху факти, които доказват, че хайдушко движение в Мерданя е съществувало. Местните знаят легенда, предавана от поколение на поколение, която разказва за хайдутите Димитър Добрев и Върбан Гергев Пърнецов, обитавали мерданските земи. Мерданчани знаят също за съществуването на самороден камък, намиращ се на билото, в близост до манастира „Св. 40 мъченици”, на който са вдълбани и оставени белези от конско копито и човешко коляно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.