Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

В старата столица подеха акция за превенция на туберкулозата

ЛЕКАРИ, ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРАТ КАМПАНИЯ, целяща да спре разпространението на туберкулозата. Инициативата е част от националната акция „Седмица на отворените врати“ и ще продължи до 24 юни.

В рамките на проявата ще се провежда скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, медицински прегледи и изследвания при симптоматика или съмнение за такава. Областен координатор на кампанията за Велико Търново е д-р Стела Денчева, която е управител на Специализираната респираторна болница „Д-р Трейман“.

„Всеки, който желае, може да се изследва и да бъде консултиран от специалисти в белодробната клиника. Няма конкретен график, медиците постоянно са на разположение. Огромен проблем е това, че много от заразените се крият и пазят в тайна заболяването си. Ние, здравните медиатори, ще обикаляме сред уязвимите групи и ако забележим, че е възможно да има инфектирани, веднага ще сигнализираме здравните специалисти да дойдат на място и да направят тест манту“, заяви здравният медиатор Иван Тодоров.

За опасността от рязко увеличение на случаите от туберкулоза алармира д-р Стела Денчева още през есента. Справка в сайта на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново показва, че почти всяка седмица има диагностицирани с жълтата гостенка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *