Горското осигурява по-евтини дърва за нуждаещите се, но трябва сами да си ги извозят от гората

1000 кубика дърва за огрев са заделени за жителите на Великотърновска община от ДГС „Болярка“, 400 кубика за община Полски Тръмбеш, а за общините Павликени и Сухиндол по 200 кубика. Горското стопанство, което е на териториите на тези общини, е изпратило писма до съответните администрации и очаква от тях списъци на хората, които ще пожелаят да си ги закупят. А разпределението им е за социално слаби, за нуждаещи се, свободен достъп и т.н. Притеснението идва от друго. В писмата, които са еднотипни, Горското информира, че „предвид това, че ДГС „Болярка“ не разполага с техника и собствени работници, които да осъществяват добив на дървесина и необходимостта от възлагане на дейностите и сключване на договор за добив на дървесина с лицензиран изпълнител, моля да ни представите списъците в срок от 30 юни 2022 г.“.

Излиза така, че който пожелае по-евтините дърва и попадне в тези списъци, ще трябва да наеме транспорт и хора, които да ги натоварят. Защото Горското не разполага с нужните работници, които да ги нарежат и извозят от гората. Освен това няма и собствени складове в урбанизираните територии. „Ние не добиваме дървата, а обявяваме процедура по реда на наредбата за условията за възлагане на дейности в горските територии, които са държавна и общинска собственост. Избира се лицензирана фирма, която сече дървата и ги извозва до временен склад, разбирайте покрай гората. За тази дейност плащаме ние“, коментира за в. „Борба“ директорът на „Болярка“ инж. Никола Воденичаров.

62 лв. струва кубик метрови дърва от тези във временните складове под открито небе. Първо обаче трябва да се види колко са желаещите и на тази база ще се обявява и процедурата. Оттам нататък, за да влязат в печката, дървата трябва да бъдат нарязани и нацепени, а и транспортът никак не е евтин. От всичко това цената им неизбежно набъбва. Освен това хората, които ще си ги купят, нямат право да ги препродават.

Целият персонал на ДГС „Болярка“ е от 28 души, в които влизат администрация, шофьори и лесничеи. Сред тях обаче няма нито един дървосекач. Дървата, които ще се добиват, са от землището на с. Войнежа, а оттам до Велико Търново например разстоянието е около 35 километра. При сегашната цена на нафтата може да излязат златни.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.