„48 часа Варуша – юг“ – за три дни през август Велико Търново ще е фестивал

Планирано е всички събития да се случват едновременно в различни точки на града

Мащабен фестивал, който да обедини местната общност във Велико Търново и да я въвлече в забавления и инициативи, както и да я провокира да сътвори собствени, организират през август младите ентусиасти от пространството за култура и социални инициативи ТАМ. В най-горещия месец, когато обикновено всичко е по-лежерно и сякаш нищо не се случва, на 19, 20 и 21 август фестивалът „48 часа Варуша – юг“ ще предложи събития в 5 точки на града. Подробности за фестивала бяха представени на прохладно, на плажа на Янтра.

Едната точка е „терасата с глухарчето“, където ще има основно музикална сцена с електронна съвременна музика и диджей. Другата музикална точка е около Паметника на Никола Пиколо и пред Административния съд. Ще има джаз сцена, литературни четения и други изненади. Много събития ще се случват и на плажа на Янтра, където мястото е облагородено благодарение на „Търново рънс“, ТАМ и доброволци. Тук ще се провеждат сутрин йога практики, а после бордови игри, спортни дейности от различен характер. На плажа ще бъде даден и стартът на нощно ориентиране, което ще се проведе в събота преди полунощ.

СЛЕД 30 ГОДИНИ ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ФЕСТИВАЛА МУЗЕЯТ НА АРХИТЕКТУРАТА

Това е четвъртата точка на фестивала, а специално за него Музеят на архитектурата ще бъде отворен след 30 години забвение. Това се прави със съдействието на Съюза на архитектите. В него ще текат лекции и дискусии за градската среда и архитектурата във Велико Търново, нейната история и развитие. Ще има прожекции на късометражни филми, работилница за деца. Ще бъде представена карта на квартал „Варуша“, която показва запазените дограми, и с нея ще може да се обикаля, за да се види на място. Идеята е на жена от този квартал на име Анета.

Самоводската чаршия също ще бъде въвлечена в културното събитие. Пред бар „Хипстър“ ще има музикална сцена, на която ще се изявяват артисти по избор на хората, живеещи в района. Меломаните ще бъдат привлечени и от базар за плочи. Планирано е събитията да се случват през целия ден и цялата вечер безспирно. „Хората ще имат възможност от широката им палитра да избират нещата, които искат да правят – дали с децата, или с родителите си. Интересно ще бъде за всеки, който иска нещо да се случва, и ще може да дойде и да се забавлява заедно с нас“, коментира Гергана Нойкова. Младото момиче е от Велико Търново, завършила е Математическата гимназия, активен член на Ученическия съвет и Ученическия парламент в Младежкия дом. След 15 години живот в София тя се е завърнала в родния град и се е включила, защото иска да е част от общност и да направи от Велико Търново град, какъвто е той в представите й – горд, с дълга история и същевременно съвременен и интересен.

„Всичко започна преди година и половина. Тогава отправихме една отворена покана към хората, които живеят или имат бизнес в старата част на града. Инициативата се казваше „Отворен град“. Тогава събрахме 40 участници, които за това време изследваха квартала, изработиха му карта с локации, които имат потенциал да бъдат развити, планове за облагородяване. Така възникна идеята за фестивала, за плажа на Янтра и започнахме да работим по тях. Трябва да благодарим на Калин Василев и „Търново рънс“, които положиха неимоверни усилия, за да може къщичката да бъде възстановена, а плажът да бъде почистен“, разказва Галин Попов от ТАМ.

А за събитията на плажа по време на фестивала помага фирма „Авточойс“, регионален представител на „Фолксваген“ и партньор на „48 часа Варуша – юг“. Фирмата ще осигури градинска мебел, хамаци, пособия за сянка и басейн, за бъде фестивалната среда приятна.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪЩО Е ПРЕГЪРНАЛА ИДЕЯТА ЗА ФЕСТИВАЛА

Помощта е и логистична, и финансова. Проектът на ТАМ е финансиран с 8 хиляди лева. А една от целите на фестивала, подчертават организаторите, е осъществяване на по-добра комуникация между институциите, организациите и хората от квартала, от което могат да се родят само добри неща. „Когато хората покажат воля, че искат да направят нещо, е по-добре Общината да поемат щафетата и да помогнат“, смята Гергана Нойкова.

„Аз съм много ентусиазиран от тази идея, бих желал да е моя, но това няма значение, защото я подкрепям и ме смятайте за един от вас. Поздравявам ви за всичко, което сте направили. Това е първата крачка да направим Велико Търново града, в който искаме да живеем – красив, цветен. И в който хората се усмихват, когато се срещнат по улиците. Разбирам, че е трудно всички да повярват изведнъж и да се включат, но трябва да се започне. Уверявам ви, че Община Велико Търново и лично аз заставаме на 100% зад подобни проекти, които поставят културата в основата на местните общности. В тези дни за малко ще се отървем от автомобилите и ще имаме града само за себе си, за да се радваме на живота. Най-важното, разбира се, е да увлечем хората, всички да разберат, че е важно всеки един от нас да се включи. Да осъзнаят колкото се може повече хора, че местната общност е огромна сила“, заяви зам.-кметът Нейко Генчев.

Освен активната програма по време на фестивала има подгряваща и затихващи програми. На 19 август началото е в 12 часа на плажа, който е събирателна точка за всички, идващи от другите градове специално за културното събитие. Официалното откриване е в 19,30 часа, когато ще бъде представена и програмата на фестивала. След това хората могат да се качат към центъра, ще има много партита в заведенията наоколо, включително бар Текила“, също партньор на фестивала, и всичко ще приключи към 23 часа.

На 20 август, събота, се започва рано, още от 7 часа сутринта, с йога и спортни дейности, от 9 часа са настолните игри на плажа. В 11 часа музиканти ще представят акустична музика и така ще е през целия ден. В 19 часа всички отново се отправят към квартала, за да може хората да обиколят туровете и да присъстват на събитията, а от 20 часа до 23 часа главната улица на Велико Търново ще бъде затворена за музикални сцени. В последния ден, 21 август, ще има събития на плажа до 12 часа, за да станат общо 48 часа.

През трите дни на фестивала от Паметника на Стефан Стамболов до Царевец на всеки ъгъл ще има някакво събитие. Засега техният брой се очертава около 100.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.