Двама с лаймска болест след ухапване от кърлеж

ПЪРВИ ДВА СЛУЧАЯ ЗА 2022 Г. НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ В ОБЛАСТТА РЕГИСТРИРАХА ЕКСПЕРТИТЕ на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Инфектираните са диагностицирани в периода 13 – 19 юни и са от старата столица. Те са заболели след ухапване от кърлеж, като очакванията на здравните специалисти са за още пациенти, при които ще се установи зараза, предадена от кръвосмучещи.

За евентуален бум на лаймска болест и марсилска треска предупредиха в края на месец май медиците от Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Тогава те съобщиха, че на ден поне 8 души търсят помощ заради ухапване от кърлеж. Засичането на инфекцията става трудно заради разнообразната клинична картина.

Лаймската болест протича на стадии, с периоди на обостряне и ремисия на симптомите. Заболяването започва с кожни промени – обрив и прояви на обща интоксикация. След няколко седмици или месеци се развива вторият стадий – със засягане на нервната, опорно-двигателната и сърдечносъдовата система. Ако не се лекува, години по-късно се развиват хронични поражения на кожата, нервната система и ставите, характерни за третия стадий.

Лекарите съветват хората да избягват неокосени тревни площи и да ползват репеленти за отблъсване на кърлежи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.