Едмънд Бек спасява поредната къща на Самоводската чаршия

Къща с дюкяни в самото начало на Самоводската чаршия се възстановява в автентичен вид. Тя бе съборена като опасна през 2020 г. със заповед на кмета Даниел Панов след становище на комисия по чл. 73 от Закона за културното наследство. Сградата, която се намира на ул. „Г. С. Раковски“ 15, е единичен паметник на културата от местно значение. От нея се бе запазил само първият от трите етажа, който е общинска собственост, но и той се рушеше, а фасадата бе обезопасена с фазер. Още в началото на 2020 г. наемателите на дюкяна бяха помолени да напуснат с цел безопасност. За съдбата на паметника на културата двамата съсобственици – Община Велико Търново и фирма „Булбек”, се бяха разбрали още през 2018 г., че за първия етап на строителството, като притежаващи идеални части, трябва да действат координирано и едновременно. Това е подкрепено и след гласуване на сесия на Общинския съвет.

Така изглеждаше къщата с дюкяните, преди да бъде съборена.

„Къщата ще бъде възстановена, както е била, и ще бъде на три етажа. Всички планове са одобрени, включително и от НИНКН. С такъв разполага и Община Велико Търново. Постройката няма да бъде къща за гости, какво ще е нейното бъдещо предназначение, ще реши Едмънд Бек“, коментира Любомир Марков, представител на собственика, който е тексаски милионер. Заради опазването на културното наследство американецът получи и наградата „Велико Търново“ от Общината.

След разчистване на терена в момента там кипи усилено строителство, видя екип на „Борба“. Издигната е част от подпорната стена, излети са и повечето основи. Проектът е дело на арх. Драгомир Йосифов.

Едмънд Бек, който отдавна е взел присърце опазването на културното наследство в старата столица, притежава и съседната къща, на N 13, която на пръв поглед беше в по-добро състояние, но и тя е съборена.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката, архив

One thought on “Едмънд Бек спасява поредната къща на Самоводската чаршия

  • 22.06.2022 в 11:18
    Permalink

    Дано е жив и здрав дълги години, за да помогне на нашия прекрасен град, че то няма на кого друг да се разчита.
    Надяваме се, че скоро и Хотел Цар Борис ще видим в истинския му блясък от преди.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *