Екоактивисти от областта учредиха сдружение „Дишай, България“

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПАВЛИКЕНИ И СУХИНДОЛ СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪЗДАВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО СДРУЖЕНИЕ „ДИШАЙ, БЪЛГАРИЯ“. Обединението ще се бори за справяне с най-сериозния екологичен проблем в страната – мръсния въздух. Организацията дава заявка за повишаване на ефективността на местните общности в мисията за чиста околна среда, намаляване на вредните емисии и сериозно популяризиране на темата.

Проучване на Световната здравна организация показва, че над 97% от българите са засегнати от замърсяването на въздуха, причинено от транспорта, промишления сектор, битовото отопление и т.н. Макар общините да реализират различни проекти, целящи намаляването на фините прахови частици, все още има фрапиращи примери за екологични издевателства над хората.

„Дишай, България“ ще работи в няколко направления – изготвяне на програми за качество на въздуха, водещи до постигане на нормите за качество на атмосферния въздух в най-кратък срок, подобряването на системата за мониторинг на качеството на въздуха, ускоряване на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи, устойчива градска мобилност и декарбонизация на транспорта.

Екоактивистите ще настояват за реален контрол върху емисиите и миризмите, отделяни от животновъдните и преработващите животински и растителни продукти индустрии, и ще търси адекватни санкции за нарушителите на всички разпоредби, свързани с осигуряването на чистотата на въздуха в България.

В създаването на сдружението ще включиха още хора от София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Димитровград и Перник.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.