Красота от музика и багри на песенния празник “Еньовче” в Стражица

Повече от 20 състава и индивидуални изпълнители се събраха в летния кинотеатър в Стражица за споделяне на магичната сила  и красотата на музиката в 11-ия общински песенен празник „Еньовче” – първия в поредицата за летния сезон. Освен от селищата на общината тук дойдоха участници и от общините Горна Оряховица, Попово, Бяла и Русе. Старта на празника даде Мария Бъчварова, зам.-кмет на общината домакин, а вълшебствата започнаха още при излизането на сцената на децата от СУ „Ангел Каралийчев” и тяхната ръководителка Сашка Колева. Празникът не излъчва победители, а и не би трябвало. Тук всички идват да покажат какво са наследили и научили от нашето фолклорно богатство, съхранено и в устна реч, и в музика, и в раклите на бабите.

Самодейците от Камен показаха какво е Еньова буля. Сърцата на малки и големи плени най-младата участничка в състава –  Християна Златкова от Камен, само на 4 /ненавършени!/ години!

Жителите на общината и многото гости с нетърпение ще чакат и следващите събития, включени в празничния календар на общините и читалищата, на пенсионерските клубове или просто спонтанно родени от обичта и вдъхновението на участниците.
Снимки Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.