Най-дългогодишната фармацевтка у нас се борила с министри и директори, за да опази дрогерията си

Дори на 75 години, Катя Иванова от Г. Оряховица не спира да дарява здраве на хората чрез силата на билките

 

ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК ФИТОТЕРАПЕВТКАТА КАТЯ ИВАНОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА НОСИ УПОВАНИЕ И ИЗЦЕЛЕНИЕ НА БОЛНИ, КОИТО СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ. Правнучката на известния знахар Начо Начев е убедена, че няма безнадеждни случаи и всяко заболяване може да бъде повлияно и дори победено от точната билка. Специалистката обаче знае и как се водят борби за оцеляване на рожбата й – нейната дрогерия, за която се сипят похвали по цял свят. В началото на юни Катя отпразнува 75-ия си рожден ден и издаде книга, описваща изпитанията и трудностите, през които е преминала, още преди да бъде родена до ден днешен. Вдъхновяващата фармацевтка не продава изданието, а го подарява на клиентите си, защото за нея духовното удовлетворение е движеща сила.

Няма човек в Горна Оряховица, който да не познава Катя Иванова. Тя е спечелила доверието на всички, с които е имала досег, и не спира да привлича хора, желаещи да пробват от нейните билкови рецепти. Макар отдавна да е пенсионерка, не й тежи да се труди неуморно всеки ден и посреща с ентусиазъм нуждаещите се от нейната компетенция. Цялата тази любов към професията и мисията да се грижи за здравето на хората вложила в написването на биографичната книга „Моите борбени 75“.

„Аз съм водила много битки в живота си. Първата дори е от времето, преди да се родя. Майка ми не успявала да зачене от татко и платили на друг мъж – адвокат, да я забремени. Макар да нося чужда кръв, татко ме е огледал като собствено дете. Когато съм била на една годинка, съм била на косъм от смъртта, но подарено от дядо ми конче ме е спасило“, разказва Катя.

Изпитанията пред нея продължили с пълна сила и в младежките години, а едно от тях най-силно я белязало, но не и отчаяло. Тя не била приета да учи за помощник-фармацевт в университета в Пловдив заради управленско решение на ръководството на вуза да отхвърли кандидат-студенти от нашия географски край. Въпреки недоразуменията и отхвърлянето успяла да завърши висше образование в следващия випуск и освен билкарка да стане и фармацевт.

„Имала съм битка с министър, който искаше да закрие аптеката ми. Една от последните битки беше с Регионалната здравна инспекция през 2019 г., когато дадох интервю пред „Борба“ за моята билкова смес – чай за хора с онкологични заболявания. Аз я кръстих „противотуморен чай“ и това не бе добре прието от работещите във ведомството. Идваха на проверки, консултираха се с академици, лаборатории и експерти и аз им казах в крайна сметка те да измислят име на продукта. Не можаха. Името остана „чай при туморни заболявания“, споделя Иванова.

Към този цяр до момента са проявявали интерес хора от цялата страна и от чужбина – САЩ, Ямайка, Италия, Испания, Гърция и т.н. Този артикул обаче не е единственият, който й носи международна слава. Опитната аптекарка борави с още 135 рецепти и над 3000 лечебни растения. Ето защо тя приема присърце предстоящия празник Еньовден. Планира за Деня на лятното слънцестоене да отиде рано да набере билки, които да вплете във венец, през който да минават всички клиенти, идващи в петък в дрогерията.

„Ще подарявам и букети с билки. Готова съм да разказвам за силата на всяко лечебно растение. Важно е да се знае, че може да си навредим, ако безразборно прилагаме билки, за които не сме запознати как действат върху организма ни. В периода на пандемията все повече хора се обръщат към фитотерапията, а това е обнадеждаващо“, смята тя.

Специалистката съветва хората да се грижат за своя добър имунитет, тъй като той носи дългосрочна инвестиция в здравето им.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *