Реконструктори от пет държави събира средновековният фестивал на Царевец

Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за седмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. От 24 до 26 юни на крепостта Царевец те ще пресъздадат ежедневието, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.

В реконструкциите на тема „Цар Иван Александър – любов и дипломация“ ще се включат над 180 участници. Сред тях са италианците от Historia Bari, специализирани в исторически възстановки от областта Пулия и първата гръцката група за византийска история Protospartarii от Атина, съчетаваща военна история с реконструкция и експериментална археология.

На фестивала ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка“ – Букурещ, с европейски исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIII – XV в. и трансилванска група „Черният дракон“ от Брашов, които ще покажат полевия живот и занаяти на наемните „свободни дружини“ от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360 – 1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група „Бели орлови“ от Белград.

Във възстановките ще участват НД „Традиция4 – клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, група „Верени“ – София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Ериней“, „Ксана“, „Летящи номади“ и свободни реконструктори.

В трите дни на Царевец ще има демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък, бойни игри и турнири, куклен театър за малки и големи, тематично представяне на средновековното облекло и въоръжение и т.н. Вечерите ще завършват с концерти на румънката Ана Креанга, групите „Ксана“, „Летящи номади“ и огнено шоу.

Средновековният фестивал се организира от СНЦ „Търновци“, НД „Традиция“ – клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от културния календар за 2022 г. на старата столица.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

С вход свободен са вечерните концерти от 19,30 ч. до 21,30 ч. на 24 и 25 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.