Рушат се блоковете на главната улица във Велико Търново, правят предписания на собствениците

Всички програми за саниране са спрени и към момента не може да се кандидатства

 

БЛОКОВЕТЕ НА ГЛАВНАТА УЛИЦА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ РУШАТ, СИГНАЛИЗИРАХА ЧИТАТЕЛИ. Фасадите на кооперациите са в лошо състояние, а понякога на тротоарите пада и мазилка. Сградите са строени през 60-те години на миналия век и са монолитни. По онова време са правени в унисон с модерната градска среда, а заради лекия завой, който прави улицата, самите блокове приличат на дъга.

Сградите на главната улица са на 60 години.

Със сигурност кооперациите са със здрава конструкция и няма никаква опасност за тях. Единственият проблем е с фасадата, която е в лошо състояние, имайки предвид, че е издържала на всякакви метеорологични условия през последните над 60 години.

ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ЗАПОЗНАТИ С ПРОБЛЕМА, А ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НИКОЛАЙ МАЛАКОВ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОТВЯТ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ.

Мазилката на блоковете вече е в лошо състояние.

„Могат да се пишат предписания и за блокове, а не само за къщи. Даже е задължително. Няма значение дали е в Стария град, или не. В правомощията на Общината е да ги задължава да поддържат имотите си в добър вид, най-малкото здравословен за хората. Ще минем и ще направим предписания на цялата улица, защото положението със сградите не е добро“, сподели за „Борба“ архитект Николай Малаков.

Доскоро в блоковете живееха предимно възрастни хора, но през последните години собствениците се сменят. На първите етажи има офиси на фирми, нанесли са се и млади семейства, а много от жилищата се отдават под наем, обясни арх. Малаков.

В МОМЕНТА ОБАЧЕ НЯМА ОТВОРЕНИ ПРОГРАМИ ЗА САНИРАНЕ, ОТ КОИТО СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ. Ако това се случи, жителите на ул. „Васил Левски“ ще могат да кандидатстват.

Улица „Васил Левски“ по време на ремонта през 70-те години на миналия век през обектива на Ангел Великов.

„Не е важно каква е конструкцията, дали е панелен или тухлен блок. Важна е годината на строителство. Ако питате мен, дори блоковете в кв. „Колю Фичето“ вече имат нужда от саниране, но не на парче, а цялостно“, обясни още арх. Малаков.

По думите му със Закона за етажната собственост отговорността е прехвърлена на общите събрания на блоковете, които вземат решения за санирането. Според него в много градове има действаща наредба, която урежда визията на кварталите и как трябва да изглеждат кооперациите. По Закона за устройство на територията в София например действа много добра наредба, категоричен е Николай Малаков.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Рушат се блоковете на главната улица във Велико Търново, правят предписания на собствениците

 • 22.06.2022 в 11:28
  Permalink

  Тези блокове се напукаха при земетресението от 1977 г.

  Отговор
 • 22.06.2022 в 18:16
  Permalink

  Много са пътували по Европа, никъде няма олющени, протекли, съборени фасади на сгради////

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.