Спря пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря работа заради авария рано тази сутрин.

На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита“, съобщиха АЕЦ „Козлодуй“.

Агенцията за ядрено регулиране е уведомена оперативно за аварийното изключване на пети блок. Очаква се и факс от Централата с допълнителна информация.

На 28 май бе съобщено, че е звършил плановият годишен ремонт на пети енергоблок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй”, който след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, е включен в електроенергийната система на България в 9:33 часа. По време на ремонтната кампания, започнала на 24 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво и са изпълнени планираните дейности по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока, съобщиха от информационния център на централата.

За същия, пети реактор на АЕЦ „Козлодуй“, от партия „Възраждане“ всяха паника, питайки кой и защо е скрил информация за инцидент в атомната електроцентрала и подведен ли е Асен Василев, в качеството си на ресорен заместник министър-председател, а и цялото ръководство на държавата.

„Не говорим за някаква тежка авария, говорим за инцидент обаче, който далеч не е безобиден„, заяви тогава председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той се позова на информация на сайта на МВР, публикувана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, че на 24.05.2022 г. в 09:46 часа в ОЦ при РДПБЗН–Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа № 3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като произшествието е ликвидирано с три пожарни автомобила от РСПБЗН– АЕЦ „Козлодуй“ към РДПБЗН – Враца.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.