В България са малцинство тези, които вярват, че защитата на ценностите е по-важна от разходите за живот, сочи проучване на ЕС

Поддържането на цените трябва да бъде водещо, дори ако се отразява на защитата на общите ценности. Това мнение споделят 70 на сто от българите, участвали в проучване на Евробарометър. Данните бяха представени от Европейския парламент.

За сравнение този отговор се споделя от 39 на сто от останалите участници в допитването от ЕС. Защитата на свободата и демокрацията като европейски ценности трябва да бъде цел, дори ако се отразява на разходите за живот, заявяват 59 на сто в ЕС. У нас на това мнение са 28 на сто.

Едва един от четирима българи очаква животът му да остане непроменен заради войната в Украйна, а в ЕС такъв отговор дават 37 на сто. Промени очакват 71 от българите и 61 на сто от останалите в ЕС. Последиците от войната вече са намалили стандарта на живот на 40 на сто от европейците и на 62 на сто от хората у нас, показват данните.

Мнозинството в нашата страна (88 на сто) и в ЕС (58 на сто) заявява, че не е готово да се сблъска с покачване на цените на енергията заради войната. Общо 40 на сто в ЕС и за осем на сто у нас казват, че са готови да плащат по-скъпа енергия.

Попитани дали могат да посрещнат поскъпване на храните, в ЕС готовност изразяват 39 на сто, докато у нас този отговор се споделя от едва 10 процента от участниците. Не са готови 59 на сто в ЕС и 87 на сто от българите, показва проучването.

Мненията на участниците се различават чувствително при отговорите на въпроса за отношението им към отделни страни. В ЕС 58 на сто имат положително отношение и 27 на сто – отрицателно мнение, за САЩ. У нас 40 на сто се отнасят към САЩ положително, а 53 на сто – отрицателно.

Към Турция в ЕС положителните мнения са 28 на сто, а отрицателните – 60 на сто. В България отговорите показват 47 на сто положително и 45 на сто отрицателно мнение.

Към Китай в ЕС положителното отношение е 22 на сто, а 70 на сто са на отрицателно мнение. У нас 50 на сто имат положително мнение, а 37 на сто – отрицателно.

Към Русия в ЕС положително мнение изразяват 10 на сто, а отрицателно – 85 на сто. В България положителни мнения дават 49 на сто, а отрицателно – 43 на сто.

Попитани как оценяват това, че страната им е част от ЕС, 65 на сто от европейците са доволни, докато у нас такъв отговор дават едва 47 на сто от участниците, сочат данните от допитването.

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.