Започна строителството на първия спортен парк във Велико Търново

360 хил. е инвестицията в спортните съоръжения за велосипеди, ролери и скейтборди

 

ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВИЯ ТЕМАТИЧЕН СПОРТЕН ПАРК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той ще е разположен на площ от близо 1300 кв. метра в съседство на възел „Качица“ и площадката, на която традиционно гастролират циркове и се организират различни фестивали.

Мястото, на което се прави първият спортен парк във В. Търново, бе тихомълком подготвено за продажба.

Преди 10 г. мястото бе спасено от застрояване и продажба на поредната търговска верига, след като тихомълком бе деактувано, припомнят запознати. Инвестицията в съоръженията за различни видове велосипеди, ролери и скейтборди е 360 хил. лв. Реализира я с общински пари софийската фирма „Байк Венчърс“, в която има и гръцки участници и се занимава с организирането на тематични турове с колелета на всевъзможни места.

Пъмп трак паркът, както са известни още тези места, е проектиран с различни по вид и трудност препятствия и съоръжения, които развиват всички умения и техники при карането на колело – изпомпване, завиване, баланс, скокове, контрол и т.н. Любителите на ролерите и скейтборда също ще могат да демонстрират възможности на мястото, което ще им предлага близо асфалтови и каменни алеи, тревни площи, стойки за колела и паркова мебел за отдих. От кметството обобщиха, че спортният парк трябва да бъде готов до есента.

Проектът на стойност 360 000 лв.

СПОРТНИЯТ ПАРК Е ЕДИН ОТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ НА КМЕТА ПАНОВ, ПОЕТ И ЗА СПАСЯВАНЕ НА 18-ТЕ ДКА ЦИРКОВА ПЛОЩАДКА

Без много шум преди 10 г. цирковата площадка на велико търново бе актувана от публична в частна държавна собственост. По-просто казано, с такъв статут 18,189 дка топимот няма проблем да бъдат продадени, а мераклиите за това просто се редят на опашка. Същият терен бе и предмет на дългогодишен съдебен спор между Община и държава, след като бившият губернатор доц. Константин Дочев, напук на тогавашния кмет д-р Румен Рашев, реши да го актува като държавен, независимо че се намира в чертите на старата столица, сочат съдебните хроники.

Част от пъмп трак парка.

Намесата на ексобластния проф. Пенчо Пенчев обаче осуети сделката, а за да бъде запазен имотът, инж. д-р Панов се ангажира да изгради парк, като преди това уреди държавата да го предаде отново на Общината.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Започна строителството на първия спортен парк във Велико Търново

  • 22.06.2022 в 12:21
    Permalink

    Друго си е, като наречеш двете бабуни на припек „спортен парк“. Някак по-оправдано звучат хвърлените пари за него.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.