Жителите на улица „Резервоарска“ във Велико Търново са гневни, искат нов водопровод и пренареждане на паветата

Нов водопровод заради постоянните аварии и пренареждане на паветата искат жителите на най-разкопаваната улица във Велико Търново – „Резервоарска“. Макар да се намира в старата част на града, тя остана извън проекта „Привлекателна и съхранена автентична градска среда“ и от години прилича на минно поле заради постоянното разкопаване заради ВиК аварии.

Пътят,  по който жителите на квартала трябвало да минават в продължение на половин година, докато течал ремонтът на чаршията.  Както и сега, по време на всеки празник.

Водопроводната мрежа, положена преди повече от 60 години, е напълно амортизирана, а стоманените тръби са корозирали. „Всичките беди и проблеми идват оттам. Ако видите тръбите, ще помислите, че това не е водопровод, а е мръсен канал. ВиК авариите са всеки ден. „Резервоарска“ е най-разкопаваната улица във Велико Търново. Копае се, кърпи се, на следващата седмица избива 2 метра по-надолу. Зарива се с фракция. Не се пренарежда калдъръмът, както е бил. Улицата още през 90-те години беше асфалтирана, но асфалтът е толкова разкопан, че не се вижда. От инертните материали се запушват шахтите, водата по време на дъжд прелива, слиза по стъпалата и на ул. „Панайот Типографов“. Тези постоянни разкопавания изключително много увреждат калдъръмената настилка, която е в окаяно състояние. Искаме да бъде както в останалите части на „Варуша“. Ние сме откъснати, сякаш не сме част от този квартал и сякаш тук хора не живеят. По „Резервоарска“ редовно минават туристи, включително чуждестранни, а къщите за гости са 5. Но не туристите, ние, жителите, трябва да сме приоритет“, описва ситуацията за в. „Борба“ 57-годишният Георги Луков. Той живее на номер 99 от 35 години и казва, че такова неглижиране на проблема не е очаквал.

Поредната жалба, скрепена с 87 подписа, са изпратили живущите на улица „Резервоарска“ до кмета Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Всъщност кореспонденцията и срещите с Общинска администрация са редовни, но досега хората са получавали само напразни обещания. През 2020 г. на среща с инж. Динко Кечев той ги уверил, че същата година улицата ще бъде включена в плана за ремонти. Така си и останало на думи.

В сегашната жалба, подробна и много емоционална, жителите на ул. „Резервоарска“ за пореден път категорично настояват за извършването на основен ремонт, включващ подмяна на водопреносната и канализационната системи и пътната настилка – и то от началото на улицата до нейното свързване с ул. „Братя Миладинови“. „Информираме ви, че този път е единственият, който свързва източната част на квартал „Варуша“ със западната. По време на националните и местните празници и културни мероприятия, когато се затварят площад „Георги Кирков“, ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Георги С. Раковски“, всички моторни превозни средства от източната част преминават през него. Смеем да твърдим, че този маршрут крие сериозна опасност за живота и здравето на преминаващите го с МПС. В тези моменти оттам е и единственият достъп до източната част на квартала за автомобили на МВР, Спешна помощ и пожарната. Преминаването по улицата ни е опасно вече не само за МПС, а и за пешеходци, особено за малките деца и възрастните хора през зимния сезон. Категорично заявяваме, че това, което виждат и по което са принудени да минат туристите, не отговаря на техните очаквания за старата българска столица“, пише в жалбата. Живеещите на ул. „Резервоарска“ и тези от „Стефан Караджа“, които също са се включили в подписката, се заканват, че ако справедливото им искане и този път не бъде удовлетворено, ще предприемат решителни действия. И те няма да са писане на поредната жалба, оставена без последствия.

Освен това напатилите се жители канят кмета Даниел Панов да мине с личния си автомобил по улицата, за да се убеди сам в основателните им искания.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.