Времето през юни

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 56 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 4 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 15 ч и 14 мин. Фазите на Луната през месеца са: 7 юни – първа четвърт, 14 юни – пълнолуние, 21 юни – последна четвърт, 29 юни – новолуние. Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 12 ч. 14 мин., когато е лятното слънцестоене.

Характерни особености на месеца:

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв. м. Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Прогноза:

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 гр., по долината на р. Струма – около 23, за високите полета – между 17 и 19, а за планините – между 3 и 12. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 8 и 13 гр., а най-високите – между 32 и 37. Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв. м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв. м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв. м. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.

През първите дни на месец юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28 и 33 гр. Купеста облачност ще се развива главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6-и през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.

През повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. В следобедните часове на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и, когато и температурите ще са относително по-ниски. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Ас. д-р Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.