20-годишната костенурка Куна стана талисман на кучешкия приют в Павликени

Влечугото съжителства в мир и сговор с 88 четириноги

 

КОСТЕНУРКАТА КУНА СЕ ПРЕВЪРНА В АТРАКЦИЯ В ОБЩИНСКИЯ ПРИЮТ ЗА КУЧЕТА В ПАВЛИКЕНИ. Тя обитава звеното за опашати от 2 месеца и е изключително социализирана. Радва се на огромен интерес от доброволците, които идват да разхождат четириногите, и на вниманието на екипа в приюта. Влечугото е на предполагаема възраст 20 години, тежи около 2 кг, а черупката му е 20 см.

„Куна ни беше подарена от едно семейство, което нямаше възможност да продължи да я гледа в дома си. Дариха ни я заедно с аквариума и ние поехме грижата за нея. Тя е гальовна, любопитна и не се страхува от кучетата. Всеки ден я пускаме да се разхожда и да събира витамин D от слънчевите лъчи“, разказа управителката на приюта д-р Глория Христова.

Обясни, че персоналът на звеното купува с лични средства храна за влечугото и то е много лакомо. Консумира основно специални гранули, но има апетит към щурчета, скариди и дребни рибки.

„Имали сме запитвания за нейното осиновяване, но не я даваме, защото ни е талисман. Разбира се чудесно с кучетата, те не я лаят, нито я нападат. Ако пък някой иска да дари храна за Куна, е добре дошъл. Няма да го върнем“, заяви управителката.

По думите й в последния месец има ръст на осиновявания на кучета, но основно от чужденци, които живеят в павликенските села. Някои от новозаселилите се даже се връщат, за да вземат още едно.

В момента в приюта пребивават 88 четириноги, а капацитетът е 100 животни. Звеното е временен дом за опашатите и всички заловени или доведени кучета преминават обезпаразитяване, ваксиниране, кастриране, маркиране и чипиране.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “20-годишната костенурка Куна стана талисман на кучешкия приют в Павликени

  • 02.07.2022 в 15:31
    Permalink

    Ей неграмотни журналистчета, костенурката не е влечуго

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.