Бебе се роди благополучно в линейка, на път за горнооряховската болница

Малкият Максун изненадал родителите си, докато брали липов цвят

 

 СПЕШНИ МЕДИЦИ  ИЗРОДИХА БЕБЕ В ЛИНЕЙКА НА ПЪТ ЗА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. Екстремната намеса на здравните работници била от жизнено важно значение, тъй като раждането било започнало и нямало време за губене. Направили необходимото за благополучната поява на бял свят на пеленачето и преди реаномобилът да пристигне пред болницата, прерязали пъпната връв. След това детето е поето от екипа на акушеро-гинекологичното отделение, който установил, че мъничето е с втора степен на недоносеност.

За първи път в горнооряховската болница поели грижата за толкова малко бебе. Момченцето се родило с тегло 2040 гр. и ръст 46 см. То ще носи името Максун и е пето дете за семейството на Салиме Хасанова и Банчо Тодоров. Фамилията е от павликенското село Дъскот, но родилните болки на жената започнали, докато беряли липов цвят като сезонни работници в Добри дял. Не е ясно какво е предизвикало внезапното и преждевременно раждане, тъй като бременността не е следена от акушер-гинеколог, споделила родилката пред лекарите.

Медиците в Горна Оряховица предполагат, че Максун проплакал в 35 гестационна седмица. Въпреки недоносеността си момченцето е със стабилни жизнени показатели и затова екипът на звеното взел решението да не го транспортира до неонатологията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново или в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

„След раждането бебето беше много жизнено, с голям апетит, приемаше храна без да повръща, поставихме го кувьоз само за едно денонощие. Не са установени аномалии и увреждания. Обичайно, като всички новородени, намали теглото си и стигна до 1920 гр. “, коментира неонатологът и педиатър в клиниката д-р Илия Атанасов.

Вече 10 дни акушерките в горнооряховската болница се грижат за мъника и той наддал до 2070 гр.

„Ще го изпишем от болницата, след като прехвърли поне 2200 гр.“, коментира д-р Атанасов.

Това е втори случай в региона на бебе, родено в линейка. През 2018 г. близначета проплакаха в реаномобил, отново на път за горнооряховската болница. За тяхното акуширане тогава се погрижи фелдшерка от Стражица, която в последствие получи приза „Достойните българи“.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Бебе се роди благополучно в линейка, на път за горнооряховската болница

  • 23.06.2022 в 11:07
    Permalink

    Дано да са брали липовия цвят нормално, а не с рязане на клони „за по-лесно“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.