Диетолози разкриха кои са най-полезните листни зеленчуци

Експертите по хранене посочват, че листните зеленчуци трябва да бъдат включени в менюто на всеки човек. Диетолозите Тами Лакатос Шамс и Лиси Лакатос изброяват пет вида листни зеленчуци, които трябва да бъдат включени в различни ястия всеки ден.

Глухарче
Глухарчето помага за подобряване на функционирането на храносмилателната система и черния дроб. Освен това съдържа много антиоксиданти, които могат да предотвратят развитието на хронични заболявания. Също така укрепва имунната система, увеличава броя на полезните бактерии в червата, поддържа здравето на очите и прави костите по-силни.


Бок чой

Бок чой е екзотичният братовчед на зелето. Този зеленчук принадлежи към кръстоцветните. Проучванията показват, че може да намали вероятността от развитие на рак, тъй като съдържа вещества, които забавят растежа на туморите. В него има и флавоноид, който помага за намаляване на възпалението и предпазва от появата на хронични заболявания.


Кълнове от броколи


Кресон

Кресонът помага за предотвратяване на различни заболявания. Съдържа витамин К, който помага за поддържане на здравето на костите.


Спанак
Според научни данни спанакът предпазва от рак на стомаха, хранопровода, устата. Други ползи за здравето от спанака включват понижаване на кръвното налягане и подобряване на когнитивните функции.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.