Магията на шевиците и дантелите ще разкриват пред търновци и гости клубове от цялата страна

ПЪРВИЯТ ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „ВРЕМЕТО, ИЗВЕЗАНО В ШЕВИЦИ, ИЗПЛЕТЕНО В ДАНТЕЛИ“ БЕШЕ ОТКРИТ В ХАНА „ХАДЖИ НИКОЛИ“ НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. Така Велико Търново стана център на изящното изкуство, което съхранява българските традиции.

С народни танци беше дадено началото на изложението базар, в което участват представителки на клубове от цялата страна. Магията на шевицата и красотата на дантелите оживяха нагледно за радост на жителите и гостите в старата столица. Проявата се осъществява по идея на НЧ „Надежда“ и с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

Началото на изложението беше дадено с народни танци.

„Днес е ден, в който ще отбележим националното ни самочувствие, любовта и уважението към миналото на нашия народ и към неговите традиции. Един такъв пазител е НЧ „Надежда“, което от години твори, пази и развива нашите традиции в сферата на битовата култура, занаятите и изкуствата, които народът ни тачи“, каза при откриването председателят на читалището арх. Донка Колева.

С поздрав към всички се обърна и зам.-кметът Нейко Генчев, който припомни думите на български етнограф.

„Всичко това е една магия и мистерия, срещал съм някога мисълта, че шевицата е връзката между хората и природните сили. Само с една игла и цветни конци българката успява да създаде една картина на света, в който е втъкан друг свят – на символи и внушения с голямо въздействие“, каза Нейко Генчев.

Арх. Донка Колева, Нейко Генчев и Павлина Владева откриха фестивала.

На щандовете, включително и на 24 юни, могат да бъдат видени традиционни български дрехи с шевица, бродерии и дори бижута от техниката „фриволите“, с която работи Йорданка Попова. Тя е от новите членове на великотърновския Клуб за битова култура, който тази година отбелязва 35 години от основаването си.

„Това е градски занаят и идва от Франция. Означава „свободен“, тоест можеш да си измисляш всичко. Работи се със совалка и нищо друго. Единствено в нея трябва да има конец. В съвременния вариант се вплитат и мъниста. Баба ми го е научила от нейна комшийка, която е била фабрикантка. От нея получила и совалката. На практика това е възлова бродерия“, споделя Йорданка Попова.

Дори Мона Лиза се появи на фестивала.

На щандовете могат да бъдат видени детски играчки, сувенири и дори бродирана картина с Мона Лиза. Освен това посетителите могат да разгледат и да се сдобият с изящни бижута, красиви пана и дрехи.

Йорданка Попова показва техниката „фриволите“.

Историята на търновския Клуб по битова култура беше припомнена от художествения ръководител Павлина Владова. Тя разказа за създателката му през далечната 1987 г., а именно за Цветанка Дачева, която обединява 46 дами от различни професии в творчески клуб.

„И така 35 години ние продължаваме традицията на Цветанка Дачева. Нашите изложби са повече от 140 за този период и те са визитната картичка на читалище „Надежда“, сподели Павлина Владова.

Посетителите могат да видят различни бродерии и дори бижута.

Всички моменти от фестивала ще бъдат заснети професионално, след което ще бъде монтиран филм за поколенията.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.