Между 1500 и 2000 са децата в България, страдащи от диабет тип 1

Децата в България, страдащи от диабет тип 1, са между 1500 и 2000, но все още няма създаден регистър, каза пред журналисти доц. Радка Савова, началник на Клиника по диабет в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

По думите ѝ заболеваемостта сега в сравнение с 80-те години на миналия век е утроена. Тя обясни, че не всички лекари в извънболничната помощ разпознават симптомите на диабет тип 1, което може да доведе до тежки състояния у децата. Друг проблем според лекаря е, че НЗОК предоставя сензори за проследяване на кръвната захар на децата, страдащи от диабет, но само ако нивата на гликиран хемоглобин са над седем процента. Това означава, че децата с добре поддържани нива на кръвна захар нямат право на сензор, допълни доц. Савова.

Проф. Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология, каза, че не   само видът на инсулина, но и начинът на прилагането му, предпазват от късни усложнения на диабета, които могат да засегнат очите, бъбреците, сърцето, нервната система и др. Лекарят посочи, че процедурите за реимбурсиране на инсулинови помпи и сензори имат недостатъци, тъй като протокол за предписването им може да бъде издаден само от комисии в София, Пловдив, Варна и Плевен.

Доц. Радка Савова и проф. Мая Константинова участваха в информационна среща на тема „Живей свободно с диабет“.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.