Още водещи американски компании напускат Русия

Американските компании „Найки“ (Nike) и „Сиско систъмс“ (Cisco Systems Inc) окончателно ще се изтеглят от Русия, съобщиха световните агенции.
„Найки“ взе решение да напусне руския пазар. Нашият приоритет е да гарантираме, че подкрепяме изцяло служителите си, докато отговорно намаляваме руските си операции през идните месеци, се казва в изявление на компанията.
Компанията заяви още на 3 март, че временно преустановява дейността си във всички магазини, които притежава и управлява в Русия, в отговор на действията на Москва в Украйна. Тези, които останаха отворени, се управляват от независими партньори на „Найки“, припомня Ройтерс. Тогава покупката на стоки на уебсайта Nike.com и в официалното приложението на марката стана „временно недостъпна в този регион“, допълва ТАСС.
Производителят на телекомуникационно оборудване „Сиско систъмс“ също ще прекрати бизнеса си в Русия и Беларус, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс. Тя спря бизнес операциите, включително продажбите и услугите си в Русия през март.
„Вече взехме решението да започнем организирано прекратяване на нашия бизнес в Русия и Беларус“, съобщиха от „Сиско“.
На този фон президентът на „Майкрософт“ (Microsoft) Брад Смит обяви в интервю за „Вашингтон пост“, че софтуерния гигант ще продължи да ограничава операциите си в Русия, докато не сведе до минимум присъствието си в страната или не го елиминира напълно.
С решенията си трите американски корпорации се присъединяват към други големи западни компании, напуснали изцяло Русия, като „МакДоналдс“ (McDonald’s) и „Гугъл“ (Google).
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.