Откриха жътвата в региона, зърнопроизводителите очакват по-добра реколта

Старта на кампанията дадоха в Лесичери с ритуал за берекет и благоденствие

 

ПОСТАВИХА НАЧАЛО НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Първи реколтата започнаха да прибират в Лесичери, а преди да навлезе селскостопанската техника в полетата, самодейците от читалище „Надежда-1872“ извършиха специален обичай за берекет и благоденствие. Облечени в народни носии, те пресъздадоха ритуално зажънване и пожелаха добри добиви.

Площите, за които наричаха, се обработват от земеделската кооперация „Селска защита“, която се радва на добра репутация заради влагането само на качествени семена и торове, гарантиращи високо качество на зърното. Фермерите в обединението споделят мнението, че единствено непрекъснатият стремеж към обновяване и усъвършенстване, съчетан с използването на дългогодишните традиции в областта на земеделието, носи формулата на успеха.

Очакваният среден добив е поне 700 кг/дка, което основно се дължи на благоприятните климатични условия. Производителите са доволни, че вече се оформя тенденция с всяка изминала година реколтата да е по-качествена и по-голяма като количество. Намаляват болестите и неприятелите по културата, които в предходни периоди компрометирали насажданията.

Падналите преди две седмици валежи обаче усложняват жътвата на места в региона. Влагата възпрепятства навлизането на комбайните и затова някои от зърнопроизводителите ще бъдат принудени да изчакат почвата да изсъхне. Надеждите обаче са топлото време да реши проблема и до дни техниката да навлезе в полето, преди класовете да изгорят от слънцето.

Зърнопроизводителите засега се въздържат да коментират дали ще има промяна в изкупните цени, но не крият, че е възможно поскъпване заради повишените разходи. Категорични са обаче, че добивите ще задоволят изцяло вътрешното потребление в страната.

През юли ще започне и жътвата на рапица и слънчоглед.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.