Седем правила как да се справяме успешно на работното място

Работното място трябва да създаде условия, където работниците да се чувстват самостоятелни, да могат да се развиват и да са свързани с ценностите на компанията

Да отделиш личността си от това, което си на работа е много трудно. Все пак работата е част от нас самите и от характера ни.

Въпросът за това как да бъдем истински хора в отношенията си с колегите и като цяло в отношението си към работното място, е предмет на анализ от Robert Goldman J.D., който споделя своите наблюдения пред PsychologyToday.

Според него, нуждите на работниците са изключително важни както за работодателя, така и за околните.

Затова той представя 7 правила, които да следваме, за да се справяме и да взаимодействаме по-добре с околните докато работим.

Ето ги и тях:

1. Благополучие

Следва всеки от нас да е наясно, че благополучието е усилие, което трябва да се култивира и практикува в професионален и личен план. То не се случва само.

2. Устойчивост

Устойчивостта е философия и въпреки че може да сме устойчиви по природа, не е задължително да сме такива на практика. Понякога не можем да бъдем такива във всеки един аспект от живота ни.

3. Личен живот

Идваме на работа с личните си проблеми и се нуждаем от разбиране и подкрепа както на работното място, така и у дома, за да се подобрим.

работа
4. Устойчивост

Има определени професионални опасности, свързани с начина на мислене, които са различни в зависимост от работното място, но подкопават нашата устойчивост. Например свръхнаблюдателността на работното място може да е необходима, ако сте полицай, но неадаптивността в отношенията със семейството и приятелите може да ги застраши.

5. Приемете, че конфликтите са неизбежни.

6. Автономност

Част от това да бъдем хора означава, че сме мотивирани да имаме автономност на работното място, да се чувстваме компетентни и да сме свързани с ценностите на работното място.

7. Комфорт

Част от това да бъдеш човек означава, че всеки от нас се развива и чувства добре в различна обстановка. Напълно нормално е понякога да искаме да изрази, себе си, без да се страхуваме от осъждане или от ответна реакция.

Признаването на тези седем правила е само една част от обединяването на двете части на мозъка. Работодателят и служителят трябва да оценят значението на това да бъдеш човек на работното място.

От гледна точка на служителя, личните разкази на хора, които са се борили на работното си място с психично заболяване, вдъхновяват други да потърсят помощ.

Макар че по време на COVID-19 повече служители са работили у дома, техният професионален живот се е слял с личния им живот – нещо, което би било отвратително в корпорацията, изобразена в „Северанс“, което води до промяна на приоритетите на най-важното.

Вследствие на това служителите напуснаха масово работата си, което кулминира в така наречената „Голяма оставка“.

Работодателите започнали да предлагат на служителите си хибридни работни графици, така че те да могат да работят някои дни от разстояние през седмицата.

Това обаче е само закърпване на проблема. Докато големият бизнес се опитва да автоматизира възможно най-много услуги, все още има нужда от човешки услуги.

За да настъпи истинска промяна, работодателите трябва да ценят човешката същност на работното място и да приложат индивидуална програма, уникално пригодена за нуждите на работното място, и да гарантират, че служителите са в среда, в която могат да бъдат оптимално себе си.

Персонализираната програма за обучение трябва да приложи в действие седемте правила на това да бъдеш човек на работното място.

Например служителите трябва да имат достъп до обучение за това как хората са генетично предразположени към тревожност и какво може да се направи, за да се противодейства на това. Когато става въпрос за устойчивост, хората са издръжливи.

Знаем, че хората, които са позитивно настроени, свързани с другите и се грижат за физическото си здраве, са по-устойчиви. Това трябва да се преподава на работното място.

Всяка работа има своя собствена професионална опасност за мисленето, която е необходима за работата, но подкопава устойчивостта.

Тъй като сме хора, не можем да изключим неадаптивната нагласа извън работното място. Необходимо е да се въведе обучение на работното място за това как да се противопоставим на професионалната нагласа и да насърчим устойчивостта.

Тъй като конфликтите са част от човешката същност, трябва да органзираме работното място така, че да подхождаме към тях по правилен начин. Хората се нуждаят от вътрешна мотивация, за да бъдат ефективни.

Работното място трябва да създаде условия, където работниците да се чувстват самостоятелни, да могат да се развиват и да са свързани с ценностите на компанията. Често това включва обучение с участието на ръководството на компанията.

Хората се нуждаят от нещо повече от хибриден работен график. Те се нуждаят от работно място, където могат да изразяват себе си безопасно и без да се страхуват, че са хора.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.