Шефът на НАП Румен Спецов във В. Търново: „Тук съм, за да успокоя хората и да ги уверя, че НАП е стабилна структура“

Повече от 4 часа продължи срещата му с местното ръководство на агенцията

 

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов посети Териториалната дирекция във Велико Търново. Повече от 4 часа продължи срещата му с ръководството, като за „Борба“ той коментира, че посещението му е рутинно, но с усмивка допълни, че е дал съответните указания.

Въпреки политическите трусове и все още неактуализирания държавен бюджет Румен Спецов заяви, че няма притеснения, че това ще се отрази негативно на изпълнението на плана за приходите. „Разбира се, тези сътресения оказват влияние върху цялото общество. Моето идване има и тази цел – да успокоя хората и да им кажа, че в крайна сметка НАП продължава да работи и е една институция, която ще гарантира всичките промени, които са предвидени в бюджета, самия бюджет и функционирането на страната“, допълни той.

99% е изпълнението на плана на приходите за полугодието, но той не може да каже преди актуализацията на бюджета дали ще има буфери в него и да прогнозира ще има ли преизпълнение тази година. Защото именно от бюджета пряко зависи тяхната работа.

На въпрос за горивата, НАП е готова в прилагането на плана за отстъпка от 0,25 лв. на литър за всички видове горива, който трябва да заработи от 1 юли, ако бъде приет, стана ясно от отговора на Румен Спецов. „Чисто хипотетично, ако утре бюджетът се приеме, от 1 юли НАП има възможност да администрира тези 25 стотинки помощ.

Продължават проверките на рафинерията „Нефтохим“ – Бургас, както и ревизионните производства на „Лукойл“. „Ние се връщаме период по период назад. 2014 г. е затворена, там вече е излязъл ревизионният акт и счетоводната загуба е намалена с 500 милиона лева. В момента се проверява 2015 г., август месец трябва да приключи и тази ревизия. Що се отнася до самите резултати, в частта за ДДС излизат само положителни. Мисля, че „Нефтохим“ – Бургас, тази година ще декларира печалба за предходната година“, обобщи шефът на НАП.

Относно репутацията на институцията с голяма доза увереност мога да кажа, че НАП вече е изчистена от името „Бухалка“, заяви Румен Спецов. „Въпреки че всячески определени журналисти, определени лица и организации се опитват да лепят епитети по мой адрес и по адрес на НАП, пак казвам: НАП е структура, която работи с документи, със солиден доказателствен материал и аз ще бъда проводност на тази законност на НАП. Така че, смятам, че по време на моето управление съм изчистил името на НАП и съм дал възможност на бизнеса да бъде в една комфортна зона, без притискане. Дойдох в НАП като директор за два месеца и половина, а вече година и два-три месеца съм на този пост. Ще остана дотогава, докогато държавата има нужда от мен“, заяви Румен Спецов.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *