Водещи новиниОбщество

Шемшево е единственото великотърновско село без кръчма; кметство и „Всестранна кооперация“ са на нож

Великотърновското село Шемшево е единственото без кръчма в общината и така е от 2 години и половина. Сградата в центъра, където преди това хората са влизали за почерпка, е превърната в склад за зеленчуци. Договорът с наемателя е изтекъл преди 3 месеца, но нов търг за помещението няма. А както се очертава, скоро няма и да има. Собственик е „Всестранна кооперация“ – Велико Търново, приемник на РПК, и в малка част – Община Велико Търново. „Реално председателката Вяра Ламбева се разполага с този имот. Преди причината беше, че има договор с наемател, сега, доколкото знам, договорът е изтекъл. А сградата се руши. През миналата година имаше подписка в селото, 40 души се бяха подписали. Хората имат нужда да седнат, да пият по едно кафе или бира. Направили сме хубав парк, създали сме условия, а няма кой да го ползва“, коментира за в. „Борба“ кметът на Шемшево Кирил Ангелски.

Пустеещата кръчма е единствената в селото. В началото на юни кметът бил на среща с председателката на „Всестранна кооперация“ Вяра Ламбева, на която тя обещала, че ще се свърже с наемателя да освободи сградата. „Досега нищо не съм отказвал на тази госпожа. При събрание на кооперацията, щом е поискала да отопля читалищния салон, съм го правил. И пари не съм искал, макар че за такива мероприятия трябва да се заплаща наем. А сега вече трети ден не ми вдига телефона. Срамно е в едно село да няма кръчма. Ние загубихме връзка между нас, хората. Казвам го честно. И от това ме боли“, допълва кметът.

Хубавата сграда с интересна архитектура е строена между 1990 и 2000 година. Но в момента не се използва по предназначение. Според наблюденията на Кирил Ангелски заради липсата на кръчма жителите на Шемшево си пият бирата по пейките, пред магазина, но не и там, където му е мястото.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката, архив

One thought on “Шемшево е единственото великотърновско село без кръчма; кметство и „Всестранна кооперация“ са на нож

  • Кмете, кмете,
    Отиваш, вземаш ключовете от дамата, отваряш вратата и всичко навън
    Назначаваш кръчмар и… готово…
    Ти кмет ли си или…да не правя уточнение

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *