Великотърновски окръжен съд награди победителите в конкурса за есе на тема „Свободата на личността“

Окръжен съд – Велико Търново, излъчи две първи места от конкурса за есе на тема „Свободата на личността – права, отговорности и морал“. На официална церемония в зала 9 в Съдебната палата своите грамоти и награди получиха Рая Йорданова – ученичка в 9-и клас на СУ „Емилиян Станев“, и Мерт Мюмюнов – ученик в 8-и клас на СУ „Вела Благоева“. Творбите на двамата участници, освен че отговарят на посочените в регламента критерии – тематична свързаност, последователност и логика на изложението, и използване на богат езиков речник, се отличават и със задълбочени познания на текстовете на древните философи, свързани с идеята за свободата на личността.

Наградите на победителите бяха връчени от административния ръководител – председателя на съда съдия Теодорина Димитрова и от зам.- председателя – съдия Ивелина Солакова. В края на церемонията учениците облякоха съдийски тоги и си направиха снимка за спомен от съдебната зала.

Гимназистите бяха водени от своите учители – Мелина Попова и Ердинч Илхан, които получиха от ръководството на съда благодарствени грамоти за насърчаването на учениците да участват в конкурса.

„Благодаря ви, че насърчавате своите ученици да участват в подобни конкурси, че развивате тяхното желание за успех и не на последно място, че възпитавате и утвърждавате моралните ценности и правните норми в младото поколение“, се обърна съдия Димитрова към преподавателите.

Конкурсът бе обявен от Окръжен съд – Велико Търново, в края на месец април, а събирането на творби продължи до 10 юни включително. През този период учениците от 8 до 12 клас от великотърновските училища имаха възможност да размишляват за измеренията на свободата в днешния свят, правата, които притежава свободният човек, и задълженията, които носи свободата. Инициативата се осъществява като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се реализира по силата на подписано споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.