Виртуална скулптура от кактуси показва възможното бъдеще на старата столица

Визуалният артист Димитър Солаков живее във Вонеща вода и има изложби в Китай, Австралия, Еквадор, Австралия и Холандия

 

ВИРТУАЛНА СКУЛПТУРА НА КАКТУСИ ОТ ВИЗУАЛНИЯ АРТИСТ ДИМИТЪР СОЛАКОВ ЩЕ ПОКАЖЕ ЕВЕНТУАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ФЛОРАТА В СТАРАТА СТОЛИЦА И БЪЛГАРИЯ. Представянето ще се състои на 25 юни от 19.30 часа в градината на Пространството за култура и социални инициативи ТАМ. Произведението в добавената реалност ще пренесе зрителите в едно възможно бъдеще, където температурите са се повишили чувствително. С помощта на мобилни устройства (iOS) присъстващите ще наблюдават двора на ТАМ, в който ще „разцъфне“ измислената растителност на бъдещето, съставена от различни видове кактуси.

Още от 16-годишен Димитър Солаков е очарован от издръжливите растения, които са се приспособили да живеят в едни от най-суровите условия на планетата. С промените в климата кактусите може да се окажат преобладаващата екосистема на Земята, споделя артистът, който от няколко години живее заедно със семейството си в с. Вонеща вода.

„Единственото положително нещо в това огнено бъдеще е, че разнообразието от кактуси, които виреят в местните условия, ще се увеличи неимоверно“, добавя авторът.

Димитър Солаков е роден 1987 г. и завършва фотография в Нов български университет. Природният свят и мястото на човека в него са един от основните източници на творческо вдъхновение за него.

В работата си артистът използва широк набор от изразни средства, комбинира материали и експериментира с пространства и идеи. Зад гърба си има четиринайсет самостоятелни изложби, а негови произведения са показвани в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и др.

Изложбата Future Ultra Cool Кактус e част от артистичната програма „Бъдеще за КДК“, която се изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. В програмата участват десет млади и утвърдени артисти от различни сфери на изкуството. Тяхната задача е по артистичен начин да изследват историята, архитектурата, функциите и бъдещето на сградата на ул. „Велчо Джамджията“ 16, която от миналата година е новият дом на клуб ТАМ. Димитър Солаков е вторият артист, който представя своя творчески прочит по темата „Бъдеще за КДК“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.