Времето, извезано в шевици и изплетено в дантели, събира 50 майстори на Самоводската чаршия

Програмата на първото издание на летния фестивал включва ателиета, изложение базар и творческа дискусия

 

Първото издание на Летен фестивал „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели“ събира 50 майстори на красивите занаяти. Събитието започва на 23 юни от 11.00 часа на Самоводската чаршия и в хана „Хаджи Николи“, съобщиха организаторите от читалище „Надежда 1869“.

Фестивалната програма включва поредица от творчески ателиета с деца и ученици, както и изложение базар „Шарен свят”. То ще продължи до Еньовден, а участниците ще покажат вплетени и везани флорални мотиви – символи на живота и познанията за света и вселената на българите. Красотата на българската шевица и дантела от времето на Възраждането и след Освобождението ще бъде показана на многобройните гости и жители на старата столица. Самият фестивал е посветен и на 35 години от основаването на Клуба по битова култура към НЧ „Надежда“. В него освен членовете на клуба се включват представители от Калофер, Русе, Шумен, Карлово, Горна Оряховица, Дебелец, Ресен и Хотница.

Арх. Донка Колева и Павлина Владева представят програмата на фестивала.

„Събитието допълва палитрата на търновските фестивали, показвайки многообразието на нашето културно наследство“, сподели председателят на читалище „Надежда“ арх. Донка Колева.

По време на фестивала се предвижда да се проведе и творческата дискусия „Любителските клубове по занаяти и тяхното развитие в бъдеще“. В нея професионалисти и любители ще могат да обменят опит, знания, умения и добри практики и да създадат своя партньорска мрежа за изработването, съхраняването и разпространението на везбените и плетаческите занаяти.

„Ще се заснеме филм за събитието с ателиетата, творческата среща, базара и дългогодишната история на Клуба по битова култура при НЧ „Надежда 1869” под девиза „35 години търновската нишка плете „Надежда”. По този начин събитието ще остане за поколенията, ще даде пример на младите хора как да опазват традиционните занаяти и идея за тяхното съвременно представяне“, каза още арх. Колева.

Сред участниците ще бъдат и представители от Регионалната занаятчийска камара – Елка Маслянкова и Величка Георгиева, която е била част от Задругата на майсторите още преди 1989 г. Тя е работила с над 1500 занаятчии в България, била е етнограф в Регионалния исторически музей в старата столица и е живата история при изграждането на Самоводската чаршия.

Калоферската дантела също ще бъде сред атракциите. В програмата се включва и англичанката от Ресен Гейл Спенсър, която ще представи техниката „пачуърк“, която представлява зашити разноцветни квадрати от плат.

Покойната основателка на клуба Цветанка Дачева (с папката) на едно от многобройните събития през годините.

Три са новите членки на Клуба по битова култура, които ще зарадват посетителите на фестивала. Йорданка Попова ще представи бижута от дантели, а Петя Петрова и Десислава Войкова ще представят микробродерия. Към момента в клуба членуват 20 жени. Негов ръководител е Павлина Владева, която е сред учредителките му през далечната 1987 г. Тя припомни любопитни факти за основателката Цветанка Дачева, която е правнучка на укривателката на Васил Левски в Троян баба Дона Милина. Била е тъкачка и билкарка, но не вземала пари на хората. Помагала е на мнозина, включително на Апостола, който седем пъти е нощувал при нея близо до църквата „Св. Петка“.

„Пренасяла е революционната поща в дървено павурче за ракия с двойно дъно. Черпела е турците. Успява да доживее до 110 години и последната радост в живота й е раждането на нейната правнучка Цветанка Дачева през 1928 г. Месец по-късно умира. Самата Цветанка наследява от прабаба си любовта към занаятите“, сподели ръководителят на клуба Павлина Владева. Тя припомни още, че Цветанка Дачева първо прави кръжок по битова култура в днешната Хуманитарна гимназия, след което обединява 46 жени.

През годините в клуба са преминали 70 дами с различни професии. Четири от тях днес са членове на Регионалната занаятчийска камара.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.