У нас

И в Старозагорско една трета от черешите ще останат по дърветата заради ниски изкупни цени

Над 30 на сто от реколтата от череши в Старозагорско ще останат тази година по дърветата и няма да бъдат прибрани. Това каза в интервю за БТА Петър Лазаров, собственик на над 400 декара черешови, сливови и кайсиеви насаждения в областта. Според него основна причина за това е ниската изкупна цена, която варира между 1,00 и 1,15 лева за килограм.

„Изкупната цена е по-ниска от миналата година, а разходите са се увеличили с над 50 процента. Покачване има на цените на торове, препарати, гориво с над 40-50 на сто. Повишение има и на стойността на заплащането на берачите, които не влизат в масивите за по-малко от 0,50 ст./ кг. Загубите, които ще бъдат понесени не са малки“, категоричен е Лазаров.

Друг проблем е, че повече от една седмица, в разгара на брането на череши, пунктовете в Старозагорско са затворени. „Дори и пунктовете да отворят, много малко хора ще съберат реколтата. Няма смисъл да бъде събиран плода, няма да се спечели от това“, обясни още производителят. От думите му стана ясно още, че постоянните валежи през последните дни водят до „загниване“ на реколтата.

Петър Лазаров допълни, че от бранша искат ясна стратегия за развитието на този сектор у нас. „В България повече градини са по стар тип, а държавата по никакъв начин не субсидира и не подпомага правенето на нови, т.нар. интензивни градини“, обясни производителят. Според него еднократни помощи и даване на „пари в брой“ не е решаване на проблема. Мъжът смята, че черешопроизводството в България ще съществува, ако стане рентабилно. В противен случай, по думите му, ще продължи да се наблюдава започващата тенденция на изкореняване на градините.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *