КултураПавликени

Луксозен алманах за община Павликени представя многообразието на региона

Богато илюстрован с над 600 снимки и карти алманах разказва за историята, за географските характеристики, обществения живот и постиженията в различни сфери в община Павликени. Авторитетното издание, което събира в себе си цялото многообразие на този автентичен кът на България, беше официално представено по време на предпразничната програма по повод 79-ата година от обявяването на Павликени за град. В книгата е отделено място и за местната власт, допълнено е с богата информация и исторически текстове, както и за бележитите личности на Павликени. Обособени са специални страници за всяко от 20-те населени места в общината.

Изданието е особено атрактивно за туристите и гостите на града, тъй като в него са представени туристическите забележителности, атрактивните събития и фестивали, както и постигнатото през последните 10 години.

„Този алманах има смисъл, за да ви зареди с оптимизъм. Той показва развитието на един град, който като птицата феникс възкръсва от Античния керамичен център преди 2000 години до 21-ви век през третото хилядолетие. Той се създаде по времето на пандемията – още едно смислено действие по време на тази криза“, каза писателят Димитър Томов при представянето на книгата. Почетният гражданин на Павликени е идеен двигател на проекта.

„За създаването на авторитетен албум, който да събере в себе си цялата информация за нашата община, говорим от години. Всеки, който разгърне тази книга, ще бъде впечатлен от постигнатото във всички сфери на живота в община Павликени. Този алманах нямаше да е възможен и без финансовата помощ на над 25 местни компании, които повярваха в идеята и я подкрепиха. Благодаря и на техните собственици, които се проявиха за пореден път като родолюбиви павликенци“, обърна се към публиката кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Автор на историческите текстове е Нели Цонева, уредник и директор на Исторически музей – Павликени, в периода 1983 – 2021 г. Фотографиите са дело на Цончо Балканджиев, Петко Йончев, Владимир Пенчев, Петър Станев и Петя Табакова. Използвани са кадри и от фондовете на историческите музеи в Павликени и Бяла черква.

„Алманах за община Павликени“ е предоставен на всички библиотеки в общината за свободно ползване от граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *