Здраве

Откриха нов Център за социална интеграция на лица с психични и интелектуални затруднения в Пчелище

МРЕЖАТА ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ УВЕЛИЧИ С РАЗКРИВАНЕТО НА НОВ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ и интеграция за лица с психични разстройства и с интелектуални затруднения в село Пчелище. Звеното стартира дейност след заповед на кмета инж. д-р Даниел Панов и е с капацитет 40 места. Институцията ще бъде преместена в база в Церова кория, която в момента се обновява и адаптира за нуждите на потребителите на услугата.

На официалното откриване присъства началникът на отдел „Социални дейности и здравеопазване“ в общината Росица Димитрова. Тя лично връчи трудовите договори на специалистите, които ще се грижат за посетителите. Назначени са 9 души персонал – управител, двама социални работници, педагог, психолог, четирима трудотерапевти.

Димитрова запозна екипа с предизвикателствата в социалната работа с лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства и им пожела успех.

„Целта ни е заедно с екипа да реализираме дейности за създаване и възстановяване на умения за самостоятелен начин на живот и пълноценно включване в общността на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения, обучение в трудови умения, социално включване и целогодишно ползване на услугата от широк кръг нуждаещи се лица с увреждания. С новия Център за социална рехабилитация и интеграция разширяваме традиционно добрите услуги в общността, които предоставя Община Велико Търново за подкрепа и достоен живот на хората с увреждания“, заяви социалната шефка.

Центърът бе изграден в изпълнение на проект на кметството по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *