Петима задържани в Иран, след като тийнейджъри от двата пола карали заедно скейтборд, а момичетата не носели хиджаб

Иранските държавни медии съобщиха днес, че властите са задържали петима души, обвинени в организирането на събитие, на което десетки тийнейджъри и от двата пола се смесили свободно, за да карат скейтборд, като при това момичетата не носили забрадки, предаде Асошиейтед прес.
Видеозапис от „Деня за каране на скейтборд“, организиран на булевард в южния град Шираз, се разпространи в социалните мрежи, предизвиквайки гнева на консервативните религиозни власти в страната, където носенето на хиджаб е задължително за всички жени и тийнейджърки.
В репортаж на държавната телевизия се казва, че съдебната система разглежда случая, а официалната информационна агенция ИРНА съобщи, че след петъчната молитва в Шираз днес ще се проведе митинг, който ще се противопостави на западния стил на събиране на тийнейджъри.
Иран е теократична държава, в която духовниците контролират почти всички лостове на властта и се стремят да доминират във всички аспекти на живота. Те отдавна разглеждат подобни дейности като част от използването от Запада на „мека сила“ срещу Ислямската република, отбелязва АП.
Иранското законодателство забранява на жените да се появяват на публични места, без да покриват косите си с хиджаб – строг дрескод, наложен след Ислямската революция от 1979 г.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.