Пространството около „златната“ чешма в центъра на старата столица продължава да се руши

Навремето съоръжението скандализира обществеността с цената си от 270 000 лева

 

13 години след реализирането на грандиозния проект за нова чешма в центъра на Велико Търново, направеното продължава да се руши, сигнализираха читатели на „Борба“. За облагородяване на пространството, когато кмет беше д-р Румен Рашев, бяха похарчени скандалните 270 000 лв. Днес стълбищата са изпочупени, а чешмата е загубила голяма част от блясъка си.

През годините бяха направени няколко ремонта.

През 2009 г. се разрази истински скандал около градежа на чешмата, за която беше обяснено, че е от врачански камък и стъкло, а подменената ВиК инсталация допълнително оскъпила проекта.

Но само няколко години след завършването на строителните дейности се видя, че вложените материали никак не са от най-скъпите и най-трайните. Първо започнаха да се трошат стълбите. По-късно започнаха да падат и врачанските камъни. Стъклото не се почиства и изглежда мърляво, а единствената растителност са безлични влечащи храсти. Така скъпият проект излезе още по-скъп на Общината.

Така изглеждат стълбите около чешмичките в момента.

В крайна сметка в гаранционния срок фирмата изпълнител „ВАТО БГ”, която е специализирана в сферата на ВиК проектите, възстанови стъпалата за собствена сметка. Година по-късно обаче настилката отново се изпочупи и поредните вложени средства отидоха на вятъра. Последваха още ремонти, но днес вече всичко е за сметка на Общината, защото гаранцията отдавна е изтекла. Към момента стълбищата отново са изпочупени, увери се на място наш екип.

Архитект на чешмата е Иво Терзийски, а скулптор е Орфей Миндов. Проектът му е изработен през 2002 година в рамките на провел се пленер в старата столица. Още през 2009 г. голяма част от великотърновци не харесаха новата визия на чешмата. В социалната мрежа се разрази истинска буря от коментари на хора, възмутени от цената и качеството на изработката.

Единствената растителност е неподдържана.

Куриозното е, че вложените пари така и не осигуриха подход за инвалиди – задължително условие за стъпала, в центъра на старата българска столица. Но пък засега трите чучура си работят и всеки може да пие по една студена вода в началото на лятото.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Пространството около „златната“ чешма в центъра на старата столица продължава да се руши

 • 24.06.2022 в 8:59
  Permalink

  То пак много е изкарала пък и подходи за инвалиди и на горните стари стълби няма така че файда…

  Отговор
 • 25.06.2022 в 22:47
  Permalink

  Всичко направено от фатмака кмет гербер е подплатено с доволна доза хайдутлук.Започвайки от старо военно до ден днешен.Помня старите стълби от бял камък правни преди близо сто години.Когато западната част на общината-реституираната Е била частна клиника .По късно родилно отделение с прекрасен шадраван пред вратата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.