Свят

Румъния е нащрек за холера край границата си с Молдова и Украйна

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи, че окръзите в граничните райони с Република Молдова и Украйна са предупредени бързо да установят всяко съмнение за холера, предаде агенция Аджерпрес.

Съобщението на министерството е по повод медийни публикации за открит холерен вибрион във води за къпане в района на река Днестър в Република Молдова.

Румънското здравно министерство напомня, че през последните 30 години в Румъния не е имало случаи на холера.

Министерството на здравеопазването, чрез Националния институт за обществено здраве, рутинно следи острите диарийни заболявания през летния сезон, а окръзите в граничните райони с Република Молдова и Украйна са предупредени за бързо идентифициране на всяко съмнение за холера, посочиха от институцията.

Поради спорадични случаи, Република Молдова наблюдава нерегламентираните зони за къпане за наличие на холерен вибрион. Изолираният щам не принадлежи към категорията на тези, които причиняват заболявания при хората, съобщиха от румънското здравно министерство.

Холерата е инфекция, която се предава по фекално-орален път. Случайната консумация на замърсена вода от опасни места за къпане може да доведе до заразяване в страните, в които тази бактерия циркулира, отбелязва Аджерпрес.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *