Горещи новиниКултура

Стотици букети с билки раздадоха за Еньовден на Самоводската чаршия

Малки и големи минаха през венеца за здраве

Стотици букети с ароматни растения раздадоха по случай Еньовден на Самоводската чаршия. Празникът събра за поредна година малки и големи, които преминаха през венец от 77 билки и половина.

Мероприятието се организира от туристическото дружество „Царевград Търнов“, а водещата разказа за народните вярвания, които водят началото си още от древността, бога Тангра и богомилите в България през Средновековието. Тя призова всички да се обърнат към безкрайната съкровищница на природата и магията на билките.

Вярва се, че на Еньовден слънцето става рано, за да изиграе най-горещото си хоро, а после се обръща и бавно тръгва по дългия път към зимата. Поверията казват, че трябва да бъдат набрани 77 билки за всички познати болести и половин билка за непознатата болест. В миналото млади момичета извършвали гадания с мълчана вода преди Еньовден. Потапяли китки, а на сутринта младо момиче наричало с тях за любов.

На големия летен празник Еньовден бе извършен и древният ритуал по опушване на лечебните треви с жарава. В менчето бяха сложени исоп за защита и изчистване, босилек, за да прогони злите сили, салвия за здраве и дълъг живот, маточина за наслада и успокоение и мента за радост и удоволствие.

Всеки можеше да си вземе букет от билките, за да бъде цялата година здрава и успешна. Празникът завърши с голямо хоро, на което се хванаха малки и големи.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето то “трепти”, “играе” и всеки,  който види това, ще бъде здрав през годината.

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Смята се още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *